Jak se staví zmenšený zámek Hluboká nad Vltavou. Pohled do tajů výroby

20. září 2018

Hrad Karlštejn, rozhledna Ještěd, zámek Červená Lhota, letohrádek Hvězda či zámek Český Krumlov. To je jen krátký výčet z více než 70 dokonalých miniatur významných stavebních a technických památek z celé České republiky, které můžete vidět v rámci jediného výletu v parku Boheminium v Mariánských Lázních.

Všechny epizody

Nápad vzešel před lety z hlav několika nadšených modelářů. Park se ale v průběhu své existence zprofesionalizoval. Dnes patří mezi nejnavštěvovanější místa v Karlovarském kraji. V evropském měřítku se jedná o čtvrtou největší expozici. V České republice nemá mariánskolázeňský miniaturpark konkurenci.

Jak zdůraznil jeden z provozovatelů parku Tomáš Slifka, modely jsou v rámci republiky unikátní tím, že odrážejí současný stav památek. Modeláři nic nepřikrášlují. Na stoletých památkách tak nechybí ani patina, mech či poškozené části, které jsou i v realitě.

Realita 25krát zmenšená

Modely v parku jsou zmenšené tak, že si děti i dospělí mohou prohlédnout nádvoří, jako by se vznášeli v balónu nebo nahlíželi z dronu. Jak je to malé velké? Pro představu měřítka 1:25 uveďme, že například věž nejvyššího modelu v parku, Katedrála svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí, je vysoká 4 metry.

Seriál Jak se staví model Hluboké nad Vltavou můžete slyšet v našem vysílání každý čtvrtek od 10:35 hodin.

autor: Pavel Halla
Spustit audio