Jak sklízet rakytník? Cesta vede přes mrazák
Starší odrůdy rakytníku mají trnité větve, ruční sklizeň plodů tudíž není zrovna snadná. Jak tedy na to?
Větvičky i s plody můžeme ořezat a v igelitových pytlích zamrazit na -15 °C. Pouhým sklepáním pak plody opadají a zůstanou v sáčku. Zmrzlé rakytníkové plody můžeme zpracovávat i po několika měsících.
Ořezem sklízíme jenom třetinu keře, jinak by nám příští rok neplodil, rakytník totiž plodí na dvouletém dřevě. Zbývající plody otrháme ručně nebo je necháme jako potravu pro ptáky.
V našich podmínkách nečekáme na to, až plody rakytníku na podzim zmrznou a budeme je moci oklepat. U nás tato technologie není možná, protože plody rakytníku během 2 až 4 týdnů přezrají (čím teplejší je počasí, tím rychleji přezrají), vytvoří se v nich kyselina máselná a plody už nejsou chutné.
Nové rakytníky bez trnů
Nové odrůdy rakytníku jsou šlechtěné na beztrnnost, některé jsou i sladší. Patří mezi ně odrůda Pantělejevskala, Altajská, Žemčužínaja, Kapriz nebo Sibiřský ruměnec.
Nejjednodušší je plody odšťavnit. Šťáva je základní surovinou pro výrobu sirupů - jen ji osladíme, přidáme trochu vody a pasterizujeme. Rakytník ani tepelnou úpravou neztrácí vitamín C, jelikož jeho plody neobsahují enzym askorbinázu, který vitamín C štěpí. Syrovou šťávu také můžeme nalít do sáčků na led, zamrazit a používat do čaje místo citronu. Rakytníková šťáva špatně želíruje, proto ji při zpracování na marmeládu kombinujeme s jiným ovocem. Výborný je rakytník v pečených čajích.
Slupky, semena ani listy nevyhazujeme
Po odšťavnění zbylé slupky a semena dosušíme a nadrtíme. Drť použijeme na přípravu čaje. Nebo ji necháme 14 dní macerovat v kvalitním olivovém, příp. slunečnicovém oleji, potom olej přefiltrujeme. Celý proces můžeme zopakovat, čímž zvýšíme koncentraci rakytníkového oleje. Listy můžeme použít na přípravu čaje anebo tinktury na posílení imunity a zlepšení nálady i spánku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.