Jak sklízet rakytník? Cesta vede přes mrazák

10. květen 2018

Starší odrůdy rakytníku mají trnité větve, ruční sklizeň plodů tudíž není zrovna snadná. Jak tedy na to?

Větvičky i s plody můžeme ořezat a v igelitových pytlích zamrazit na -15 °C. Pouhým sklepáním pak plody opadají a zůstanou v sáčku. Zmrzlé rakytníkové plody můžeme zpracovávat i po několika měsících.

Seznamte se – rakytník. Léčí vředy i rakovinu

Rakytník řešetlákový

Hovoří se o něm jako o zcela unikátní léčivé rostlině 3. tisíciletí. Celý rakytník řešetlákový - kůra, listy a plody – obsahuje tolik účinných biologicky aktivních látek jako žádný jiný keř nebo strom mírného pásma.

Ořezem sklízíme jenom třetinu keře, jinak by nám příští rok neplodil, rakytník totiž plodí na dvouletém dřevě. Zbývající plody otrháme ručně nebo je necháme jako potravu pro ptáky.

V našich podmínkách nečekáme na to, až plody rakytníku na podzim zmrznou a budeme je moci oklepat. U nás tato technologie není možná, protože plody rakytníku během 2 až 4 týdnů přezrají (čím teplejší je počasí, tím rychleji přezrají), vytvoří se v nich kyselina máselná a plody už nejsou chutné.

Nové rakytníky bez trnů

Nové odrůdy rakytníku jsou šlechtěné na beztrnnost, některé jsou i sladší. Patří mezi ně odrůda Pantělejevskala, Altajská, Žemčužínaja, Kapriz nebo Sibiřský ruměnec.

Nejjednodušší je plody odšťavnit. Šťáva je základní surovinou pro výrobu sirupů - jen ji osladíme, přidáme trochu vody a pasterizujeme. Rakytník ani tepelnou úpravou neztrácí vitamín C, jelikož jeho plody neobsahují enzym askorbinázu, který vitamín C štěpí. Syrovou šťávu také můžeme nalít do sáčků na led, zamrazit a používat do čaje místo citronu. Rakytníková šťáva špatně želíruje, proto ji při zpracování na marmeládu kombinujeme s jiným ovocem. Výborný je rakytník v pečených čajích.

Slupky, semena ani listy nevyhazujeme

Po odšťavnění zbylé slupky a semena dosušíme a nadrtíme. Drť použijeme na přípravu čaje. Nebo ji necháme 14 dní macerovat v kvalitním olivovém, příp. slunečnicovém oleji, potom olej přefiltrujeme. Celý proces můžeme zopakovat, čímž zvýšíme koncentraci rakytníkového oleje. Listy můžeme použít na přípravu čaje anebo tinktury na posílení imunity a zlepšení nálady i spánku.

autoři: Štěpánka Janoutová , Soňa Vaicenbacherová
Spustit audio