Jak správně zlikvidovat vánoční stromek? Čistá Plzeň radí, jak na to

7. leden 2021 13:20, aktualizováno

Vánoce už dávno skončily a poslední připomínkou jsou stromečky, které se ve středu v Plzni začaly svážet. Skončí jako štěpka ve spalovně. 

V Plzni včera začal svoz vánočních stromků. Pracovník společnosti Čistá Plzeň Miroslav Čech má v mobilu na mapě zadanou trasu, podle které jede. Měl na ní 98 stanovišť. „Lépe se sbírají smrky, borovice jsou rozvětvené, házím je kmenem nahoru,“ popsal postup práce.

„Ve středu jezdilo pro stromečky malé vozidlo s korbou, ode dneška, kdy už je odložených stromků víc, bude jezdit speciální vozidlo jen pro stromky,“ vysvětlil technický náměstek společnosti Čistá Plzeň Jan Šneberk s tím, že největší nápor odložených vánočních stromečků v Plzni se teprve očekává. „Další vlnu očekáváme v pondělí a v úterý, protože lidé dětem nechají stromečky ještě o víkendu,“ myslí si.

Nesvazovat a nechat u barevných popelnic

Plzeňané můžou vyhazovat odstrojené stromky vedle nádob na separovaný odpad, aniž by to znamenalo založení černé skládky. „My už se o stromky postaráme, v Plzni je kolem 950 stanovišť na tříděný odpad, hlavně by je lidé neměli strkat dovnitř do nádob,“ řekl Šneberg.

Podle něj jsou největším problémem stromky ponechané u běžných popelnic komunálního odpadu. „Těchto stanovišť je v Plzni 24 tisíc, takže my pak nemůžeme odhadnout, kde jsou stromky schované, když je to například někde ve dvoře,“ popsal. Vánoční stromečky sebrané v krajském městě ve formě štěpky poslouží jako palivo, proto by je lidé neměli ničím svazovat. Tkanina nebo plast by při štěpkování vadily.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio