Jak vypadá hnízdo čmeláků zevnitř? Nejen to zjistíte na výstavě v Západočeském muzeu v Plzni

17. květen 2023 08:50, aktualizováno

Výstava představuje bezobratlé živočichy a ukazuje zajímavosti z jejich života. Návštěvníci nahlédnou do jejich biologie nebo ekologických nároků. Podívejte se na motýly a brouky pěkně z blízka.

Velkou část vystavených exemplářů tvoří hmyz, a to hlavně motýli a brouci. Ti jsou ve sbírkách zoologického oddělení nejvíce zastoupeni. Další zástupce, jako jsou například pavouci či ostatní řády bezobratlých, uvidíte hlavně na fotografiích. Autoři a kurátoři výstavy jsou Ivana Hradská a Jan Walter.

„Jistě příjemným překvapením budou terária a akvária s živými exempláři. Bude se možné zblízka podívat, jak to chodí v hnízdě čmeláků. Návštěvník se seznámí také s formikáriem s mravenci, nebo s jedním z našich největších brouků potápníkem vroubeným v akváriu. V ukázkách přírodních biotopů budou mimo jiné vystaveny krásné dřevěné modely hmyzu řezbářky Lucie Šroubkové,“ uvedla Ivana Hradská.

Dětem je k dispozici také dřevěné pexeso, u magnetické tabule si mohou složit brouka, motýla či ploštici. U stolečku pak namalovat svoje postřehy z výstavy, které poté kurátoři výstavy vyhodnotí a vystaví.

Poslední část výstavy je věnována nočním druhům motýlů a hmyzu. Zvláštní pozornost je věnována světluškám. „Tak u nás drtivá většina motýlů jsou právě noční motýli, zhruba 3300 druhů, a tím pádem ten běžný denní pozorovatel je často nevidí,“ upřesnil Jan Walter.

Na samém závěru výstavy je možné nahlédnout do pracovny entomologa. „Koncipovali jsme to do dob minulých. Máme tam starý mikroskop, staré výukové tabule na zdech, takže je to spíš jenom taková ukázka, jak bádali vědci v minulosti,“ dodala Ivana Hradská.

Výstava je nazvaná Bezobratlí kolem nás a potrvá v Západočeském muzeu v Plzni do 3. března 2024.

autor: Anděla Blažková | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Plzeňský kraj
Spustit audio