Jak zní jazzová lidovka? Třeba jako Láďa jede lodí

29. říjen 2021

Před několika lety vyšlo Ivanu Mládkovi trojalbum. Je prý osobním výběrem repertoáru rozděleného do tří částí: na písně, které jejich autor Ivan Mládek umí nazpaměť, pak na ty, které si matně pamatuje, a konečně i na takové, o kterých už ani netuší, zda jsou vůbec jeho.

Svůj první Banjo Band založil v roce 1966, ale ten, který je notoricky známý dnes, přišel až o osm let později. Do povědomí posluchačů se písničky Ivana Mládka dostaly v polovině 70. let, a to hlavně díky vysílání Československého rozhlasu. Kdo by neznal Dášu Novákovou, Hlásnou Třebáň nebo Medvědy, co nevědí.

Dnes má Banjo Band a Ivan Mládek na svém kontě přes pět set písní. Ty se dokonce zalíbily natolik, že v roce 1998 v Plzni vznikla skupina Děda Mládek Illegal Band, která si písně Banjo Bandu Ivana Mládka upravila a s následných požehnáním samotného Ivana Mládka slavila velké úspěchy.

Ivan Mládek je znamenitým hráčem na banjo, a tak několik let fungoval Banjo band jako skupina ryze instrumentální. Až koncem roku 1972 se Mládek odhodlal k sólovému zpěvu, ale trvalo další tři roky, než začal psát své vlastní texty i písničky. A tak v roce 1976 existuje Banjo band v podobě svérázného swingového písničkářství, jemuž je dáno označení "jazzová lidovka".

Ivan Mládek je muzikant a komik, kterého zná každý, ale ve skutečnosti o něm nevíme skoro nic, jeho soukromí je velmi tajemné. Ačkoliv o sobě říká, že byl v mládí líný, je dnes zřejmé, že byl spíše workoholik.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio