Jako živá: Ždíreckou zoo obývají zvířata ze dřeva a kovu

3. březen 2023

Ve Ždírci na jižním Plzeňsku najdete jedno neobvyklé místo. Jedná se o zoologickou zahradu, ale ne v pravém slova smyslu. Zvířata, která tady totiž potkáte, nejsou živá. Jsou vyrobena ze dřeva a kovu.

Tesařík

„Nápad na tuto zoo dostal kolega Rostislav Válek, který se sem tehdy přistěhoval. Našel tady nevyužitou část lesa, a tak ho napadlo, že by mohl vytvořit něco, co by přitáhlo děti do přírody, které by tak nemusely sedět jen u svých počítačů. Oslovil tedy oselecké učiliště, kde se učí umělečtí kováři a truhláři. První zdejší výtvory tak pocházely právě od žáků učiliště,“ sdělila v úvodu starostka obce Ždírec Lenka Vrátníková.

Návštěvníci této netradiční zoo tady mohou spatřit například lišku, jelena, divoké prase, anebo nejrůznější zástupce z říše hmyzu v nadživotní velikosti. „Jsou tady jen ta zvířata, která můžete potkat v těchto lesích. Nepotkáte tady tedy žádného slona, tygra, dinosaura, nic takového. Máme tady NPR Chejlava, takže ta zvířata, která se tu běžně vyskytují, najdete i u nás v zoo. Jde hlavně o to, aby se s nimi seznámily děti, aby si je mohly osahat, případně, pokud je exponáty unesou, tak si na ně mohou i sednout. Například tento pavouk má přibližně 2m a opravdu i děti, které se bojí pavouků, tak na tohoto si sednou nebo si na něj sáhnou,“ řekla s úsměvem starostka.

„Dokud nás nezabrzdil covid, každoročně tady probíhal Den Ždírecké zoo, kdy se sem sjeli kováři a řezbáři z celé republiky a přímo na místě tvořili zvířátka, která zde poté nechávali. Tuto akci bychom chtěli obnovit, nicméně rozšiřování zoo už spíše neplánujeme. Místní obyvatelé se proti tomu ozývali a navíc  už pomalu není kam zoo rozšiřovat, protože tyto pozemky nejsou naše. Lze si u nás ale stále adoptovat zvíře tak, jako v běžných zoologických zahradách,“ uvedla Vrátníková.

Do Ždírecké zoo je možné zavítat v kteroukoliv roční dobu a vstupné je dobrovolné. Pokud do Ždírce přijedete autem, je dle starostky Lenky Vrátníkové nejvhodnější zaparkovat u zdejší hospody a dojít nevelký kus cesty k zoo pěšky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.