Jako živí: V nečtinském muzeu uvidíte figuríny vytvořené podle tamních obyvatel

19. duben 2022
Poklady minulosti

9 figurín znázorňujících nejrůznější povolání a situace najdete v regionálním muzeu v Nečtinech na severu Plzeňska. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, pokud by ovšem tyto figuríny nebyly vytvořeny dle předloh reálných obyvatel této obce.

V červnu letošního roku tomu bude 10 let, co jsou figuríny v patře muzea vystaveny. U některých postav souhlasí dokonce i povolání s reálnou předlohou: „Třeba figurína lesníka úplně nesouhlasí, ale pán také chodí do lesa. Pak tady máme figurínu našeho pana hostinského, který je stále hostinským, takže ho můžete potkávat nejenom v našem muzeu, ale i když si zajdete do zdejší restaurace na oběd. Pak tady máme například četníka, který je v reálu místní policista,“ uvedla vedoucí muzea Jitka Stoklasová.

A ani samotná vedoucí muzea se nevyhnula tomu, aby před lety stála modelem. „Postava maminky s kočárkem je moje postava a holčička vedle ní je vytvořena podle mé dcery. Tehdy jsme měli za úkol udělat figurínu jednoho dítěte, a jelikož my doma máme dvě dívky, dvojčata, museli jsme se rozhodnout, který odlitek z kterého dítěte sem dáme. Řekli jsme si, že ten odlitek, který se lépe povede, použijeme. Jedna naše dcera se nám krásně usmívala pod hmotou, kterou jsme jí dali na obličej, a ta druhá pořád remcala a dělala různé posunky. Nakonec jsme po sejmutí otisků zjistili, že jí stekla trocha té hmoty do pusy, a tím pádem se jí otiskly zuby. Celý odlitek byl tak trochu zajímavější. Použili jsme tedy odlitek naší Barborky,“ popsala Jitka Stoklasová.

Kterou scénku z reálného života nečtinských obyvatel namluvili herci z plzeňského divadla a kterou si tím pádem můžete poslechnout v četnické stanici muzea v Nečtinech? To se dozvíte v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio