Jakub Doubrava: Jsem pro každou špatnost

23. listopad 2018

Jakub se narodil v roce 1979 v Českých Budějovicích. Vystudoval DAMU, oženil se a s rodinou se odstěhoval na předhůří Šumavy. V Mlázovech tvoří se třemi dětmi a psem Blondýnou zhruba desetinu všech obyvatel.

S manželkou Jitkou založili TEArTR RAJDO, kočovný zejména loutkový soubor, a byli i u založení kulturního spolku Rašelina. Deset let už funguje Kabaret Kajbar, který je k vidění a slyšení nejen v Budějovicích. Jejich písničky si můžete poslechnout třeba zde.

My, kteří se v tom neustále cvičíme, se snažíme, aby zdravotní klaun byl živý. Snažíme se přinést jiný vhled do situace, jiné nasměrování. Snažíme se měnit atmosféru. Je to jedna z nejsmysluplnějších činností, které můžu dělat.

Přes deset let už je Jakub alias Doktor Herbert Ucík zdravotním klaunem. V divadle je momentálně k vidění jako Milouš v Saturninovi, který měl v Jihočeském divadle v režii Janka Jirků premiéru v roce 2005, tedy před 13 lety. Rozhodl se neúčinkovat v reklamách a televizních seriálech, neobjíždí castingy. Vidět ho můžete už brzy ve filmu Vladimíra Michálka Úhoři mají nabito. 

Jakub Doubrava je režisérem Českého rozhlasu. Těšit se můžeme třeba na Hájíčkovu povídku  o krumlovském pobytu malíře Egona Schieleho nebo na pohádku Lucka a Peška, která bude reflektovat současnost a která by měla zaujmout především teenagery.

Během rozhovoru doporučil Jakub tyto knihy: Šumava domovem (Ivo Stehlík a kolektiv), Šumavský triptych (Ivan Nový) a Horg a další legendy ze Šumavy (Jaroslav Jeroným Neduha). A zapomenout bychom neměli ani na Malé zázraky (kolektiv autorů ze sdružení Zdravotní klaun o.p.s.), kde najdete příběhy a zážitky zdravotních klaunů. 

autor: Jan Anderle
Spustit audio