Jaký zdroj světla vybrat? I v době LED svítidel najde klasická žárovka své místo v domácnosti

21. leden 2020

I tak malá věc jakou je žárovka či zářivka dokáže znepříjemnit nebo naopak zpříjemnit náš pobyt v domě či venku. Jaké volit zdroje světla, čím svítit a kde je docela věda.

Ve výběru zdrojů světla hrají kromě potřeby dobře vidět kolem sebe nebo na práci roli ještě i ekonomické důvody. Klasické žárovky jsou sice léty osvědčeným řešením, o jejich úspornosti však lze pochybovat. O něco lépe na tom jsou žárovky halogenové. Přestože se mluvilo o zákazu klasických žárovek, stále se prodávají, ovšem pod názvem tepelný zdroj.

Využití klasických žárovek

Není třeba je však zcela zatracovat. Stále existují místa, kde má jejich použití své opodstatnění. Jsou to zejména prostory, kde se svítí jen krátkodobě a mnohem častěji se zde světla zapínají a vypínají. Klasickým případem jsou sklepy, chodby, záchody atd. Zde není úspora tím hlavním hlediskem a díky vyšší ceně LED zdrojů světla je lépe zůstat u klasiky.

Pro delší dobu svícení je vhodnější LED svítidlo

Naopak v místech, kde se svítí po delší dobu, je LED zdroj světla rozhodně ekonomičtější volbou. Oproti klasické žárovce je spotřeba energie u ledky cca desetinová při stejné svítivosti. Je však potřeba dobře zvolit nejen typ světla, ale také barvu osvětlení. Do pracovních prostor nevadí ani studená bílá, do obytných je lépe volit teplejší tony zbarvené více do žluta.

Žárovky (ilustrační foto)

Velkým omylem je předpokládat, že LED žárovka je studený zdroj tepla. Ve skutečnosti sice samotná baňka netopí, zahřívá se však elektronika, která LEDku ovládá. I díky tomu levnější typy led svítidel nedosahují životnosti, která se od podobných světel očekává. Zde platí, že čím vyšší cena, tím je většinou delší i jejich životnost.

Jednou z možností jak osvětlit třeba pracovní plochy jsou i tzv. LED pásky. I zde je kromě barvy a umístění potřeba řešit i jejich svítivost. Příliš slabé pásky dostatečně neosvětlují, příliš silné odráží světlo do očí. Ideální je hodnota kolem 600 lumenů na metr pásky.

Jinak jsou ovšem pro rovnoměrný osvit místností rozptýlené zdroje světla. Raději tedy více zdrojů s tlumeným světlem než ostré bodovky.

autor: kbz
Spustit audio