Jan Jiráň: Jsem městský člověk. Když zmizí dlažba a asfalt, znejistím

Český rozhlas Plzeň zavítal s pořadem Otázky Tondy Procházky do Kulturního domu Nýřany. Pozvání přijali Světlana Nálepková a Jan Jiráň.

Režisér, herec a muzikant Jan Jiráň působil také jako pedagog na DAMU a několik let rovněž učil s Janem Schmidem v Torontu na univerzitě. V pořadu vypráví, jak zde potkal šest indiánů z kmene Odžibvejů, kteří ho naučili pár slov v odžibvejštině a pozvali ho dokonce ke slavnostnímu ohni jako jediného bělocha. Později pak tato skupinka indiánů přijela do České republiky a hráli v Ypsilonce.

„Většinou píšu písničky v tramvaji. Jsem totiž totálně městský člověk. Když zmizí dlažba a asfalt, znejistím. Když nemůžu dopsat písničku nebo knížku, jdu do kavárny nebo jezdím tramvají na konečnou a zpátky a dopíšu to,“ říká Jan Jiráň.

Světlana Nálepková začínala jako studentka v Divadle Na zábradlí, pak léta hostovala v Ypsilonce a také hrála v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Už na škole dělala pantomimu a také se tam potkala s Michalem Nesvadbou, který studoval o 3 roky výš. Začali spolu hrát jako duo, ze kterého se později vyvinulo Mimtrio, když do něj naskočil Václav Upír Krejčí. Světlana vypráví nejen o divadle a muzice, ale také o buddhismu, meditacích a Himalájích.

Druhou část talk show si poslechněte v neděli 9. dubna od 11 hodin.

autoři: Antonín Procházka , iko
Spustit audio