Janovice nad Úhlavou jako první v Plzeňském kraji vyhlásily tak zvané bezdoplatkové zóny

2. březen 2018

Jsou to většinou vyloučené lokality se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Lidé, kteří se tam přistěhují, nově nemají nárok na doplatek na bydlení. Opatření se týká dvou konkrétních budov.

Jsou to ubytovny v rozvojové zóně a na náměstí. Jejího majitele Jiřího Nového opatření překvapilo: „V první řadě jsem o tom nevěděl a je to divné, protože moji ubytovaní neprovádí žádnou trestnou činnost. Před několika lety se to navíc předělalo na byty. Zdá se mi to diskriminační, že se vybere jeden dům z ulice, když jsou tam i další domy, které pronajímají byty a dělají podobné věci jako já. Klidně nabídnu obci ubytovnu k prodeji. Ať si tam udělá sociální byty a provozuje si ji sama.“

Podle starosty Janovic nad Úhlavou Michala Linharta ale žádnou nabídku na odkup budovy město neobdrželo. Víc se k tomu nechtěl vyjadřovat.

Důvodem zavedení bezdoplatkových zón je podle něj to, že vedení města patří mezi odpůrce obchodu s chudobou. „Nesouhlasíme s tvorbou vyloučených lokalit kvůli soukromým ubytovnám. Teď nám zákon konečně dává jednu z možností, jak omezit doplatky na bydlení. Situace v Janovicích se výrazně zlepšila, i přesto jsme využili této možnosti,“ řekl starosta Linhart.

Bezdoplatkové zóny jsou i preventivním opatřením

Ačkoliv aktuálně, například ve větší ubytovně v rozvojové zóně, nikdo o příspěvky na bydlení nežádá, jsou bezdoplatkové zóny spíše preventivním opatřením. „Na současné ubytované se už to obecné opatření nevztahuje. Nemožnost vyplatit doplatek se týká pouze nových žádostí o ubytování. Tato již zmíněná místa se v minulosti stala takovými vyloučenými lokalitami, protože ubytovny byly plné obyvatel, kteří žili z doplatků na bydlení,“ doplnil Michal Linhart.

Tak zvanou bezdoplatkovou zónu v Janovicích nad Úhlavou vyhlásil coby správní orgán Městský úřad Klatovy. „Před vydáním toho samotného opatření bylo nutné získat stanoviska Policie ČR a Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Policie potvrdila jak zvýšený počet přestupků, tak i trestných činů. Stejně tak i OSPOD evidoval vyšší počet rodin s nezletilými dětmi bydlícími v problémových oblastech, se kterými bylo nutné pracovat,“ vysvětlil tajemník úřadu, Milan Jarošík.

Opatření nabylo právní moci tento týden.

autoři: en , jik
Spustit audio