Jarní mrazíky stromy na Plzeňsku nezasáhly. Úroda by mohla být dobrá

18. květen 2023 09:12, aktualizováno

Jabloně na Rokycansku a jižním Plzeňsku letos přečkaly jarní mrazíky bez větší újmy. Kvůli deštivému a chladnému počasí ale můžou mít sadaři problémy s opylením květů.

Letošní jaro je chladné a deštivé. Ale zdá se, že stromy přečkaly jarní mrazíky bez větší újmy. Minulý rok se mnohé květy ovocných stromů před mrazem zahrádkářům uchránit nepodařilo. Mrazy trápí sadaře dlouhodobě. „Letos přišly brzy, kdy pupeny a květy byly zavřené, a to poškození bylo minimální a zanedbatelné,“ poznamenal majitel sadů v Břasích na Rokycansku Richard Schwarz.

Vyhráno však sadaři ještě nemají

Kvůli chladnému a deštivému počasí je květenství posunuto asi o týden nebo 10 dní. „U jablek může nastat ještě poškození chladem, kdy nebude poškozen květ, ale plod,“ sdělil své obavy vedoucí sadů Těnovice na jižním Plzeňsku Petr Vyskočil. To se však pozná až před sklizní.

Na mrazíky je více náchylná švestka než jablko, jelikož švestka kvete dřív. Letos se však snad i švestky ubránily. Na budoucí úrodu ale mají vliv i jiné faktory. Srážky byly na jaře početné, ale sadaři se obávají nedostatku vláhy v letních měsících. Ovoce by pak kvůli tomu mohlo začít ze stromů padat. „Dalším aspektem je doba kvetení a počet opylovačů. Ve chvíli, kdy nám to nejvíce kvete, může zapršet a tím pádem opylovači nelétají a bez opylení není plod,“ sdělil ředitel společnosti Alimex Nezvěstice Martin Tomec. Úrodu však sadaři očekávají letos průměrnou.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio