„Jaro v alpinu 2018“ v Plzni v plné kráse a s novinkami

Od 3. do 11. května si můžete prohlédnout výstavu „Jaro v alpinu 2018.“ Najdete ji v zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni. Organizátoři tentokrát přichystali několik novinek.

Největší novinkou je čedičová skalka, kterou členové Alpinum klubu Plzeň postavili letos na jaře. Velká je doslova – na výšku měří odhadem 2,80 m. Za ní v budoucnosti vyroste ještě gabionová stěna.

Nová čedičová skalka

„Říká se, že skalka má být z materiálu, který je v daném regionu doma. Naše skalka je vytvořena z čedičových sloupů dovezených z lomu u Nečtin. Doplnili jsme ji čedičovou sutí, ve které by rostliny skalkového původu měly dobře růst,“ představuje výsledek společné práce nestor klubu Václav Mentlík. Těšit se zde můžete na rozchodníky, netřesky, písečnice a další rostliny.

Informační panely k „Dědictví českých zahradníků“

Při návštěvě výstavy jistě uvítáte i nové informační tabule k naučné stezce „Dědictví českých zahradníků“. K výpěstkům, které vznikly v České republice, přibyl po 3 letech od vzniku stezky podrobný popis. Patří mezi ně např. tzv. Jelínkovy azalky nebo Fritscheho smrk Picea omorika Pendula Sněžná. Nejčastěji se jedná o rostliny pocházející  z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Kalendář „Poklady v alpinu“

A ještě jedna dobrá zpráva – na světě už je kalendář Alpinum klubu Plzeň pro rok 2019. „Je tam vyobrazeno 12 alpinkových skvostů a prezentují se v něm firmy, které distribuují okrasné rostliny a skalničky,“ upřesňuje Václav Mentlík.  

Kdy na „Jaro v alpinu 2018“

Na výstavu „Jaro v alpinu 2018“ ´můžete zamířit denně od 9 do 19 hod. Součástí je prodej rostlin, který bude zájemcům k dispozici ještě v sobotu 12. 5. od 9 do 12 hod., v tento den je vstup zdarma.

Spustit audio