Jaromír Mayer, hvězda 60. let, ztracená v Kanadě

Zpěvák Jaromír Mayer, idol ženských srdcí šedesátých a sedmdesátých let, emigroval v roce 1986 do Německa. Dnes žije v kanadském Edmontonu. Zanechal nám tu spoustu hitů.

Jak začínal? Absolvoval pražskou konzervatoř. V roce 1961 se jako osmnáctiletý mladík zúčastnil soutěže Hledáme mladé talenty a začal zpívat s pražskými kavárenskými orchestry. Později se stal jedním z nejpopulárnějších bigbeatových zpěváků. Zpíval i s první českou profesionální kapelou tohoto druhu u nás. Říkala si Mefisto. Účinkoval v divadle Semafor, vystupoval s orchestrem Karla Vlacha. V roce 1972 se osamostatnil, ale jen nakrátko. Jeho soubor odejel na zahraniční angažmá, a tak se stal referentem obchodního úseku Supraphonu, na starosti měl velkoobchodní partnery v Jihočeském a Západočeském kraji.

K návratu na profesionální dráhu ho přiměl úspěch písně Malý přítel z města N, kterou v této době natočil. Až do svého odchodu do emigrace v roce 1986 pak jezdil po celé republice s komorními klubovými pořady s vlastním doprovodem, často zpíval v televizi i například se skupinou Antonína Gondolána.

Píseň o malém příteli z města N otextoval Zdeněk Borovec. Původně se jmenuje Chlapec s harmonikou, napsal ji španělský skladatel José Fernando Arbex Miró. Jaromír Mayer ji nazpíval v roce 1972.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.