Jaroslav Špaček: Medaile se zase budou vozit. Potrvá to ještě 3, 4 sezóny

26. únor 2021

Od slavného naganského triumfu uplynulo 22. února už 23 let. Jaroslav Špaček následně posbíral tři světová vítězství, dostal se do finále Stanley cupu, získal bronz na olympiádě v Turíně.

V posledních letech česká reprezentace medaile nevozí. Jaroslav Špaček, který stojí na lavičce jako asistent trenéra reprezentace, říká: "Úspěchy zase přijdou. Máme šikovné hokejisty, kteří se na mezinárodní úrovni prosadí. Až si vše sedne, medaile se opět budou vozit. Někteří ještě potřebují dozrát a nabrat zkušenosti, ten proces bude trvat ještě 3, 4 sezóny".

Jaroslav Špaček s moderátorem Michalem Jančaříkem

Ohledně plzeňského extraligového týmu nevidí budoucnost černě ani po letošní covidové sezóně. "S Martinem Strakou klademe důraz na výchovu a zapracovávání mladých, což se nám dlouhodobě daří. Nejsme tedy odkázáni jen na drahé nakupování jinde," dodává.

Jaroslav Špaček se narodil 11. února 1974. V Plzni odstartoval v sezoně 1992/93 profesionální kariéru. V roce 1997 odešel do Färjestadu, s nímž vyhrál švédskou ligu. Skvělou sezonu završilo olympijské zlato a draftování Floridou. V zámoří působil také v Chicagu, Columbusu, Edmontonu, Buffalu, Montrealu a Carolině, kde v roce 2012 ukončil hráčskou kariéru. Při výluce NHL v sezoně 2004/05 se vrátil do Plzně, v závěru sezony posílil i Slavii. Od sezony 2012/13 se stal v Plzni asistentem trenéra. Ve finále play off 2013 kvůli rozsáhlé marodce obránců ještě dokonce hrál a podílel se na zisku historického titulu. S národním týmem se stal 3x mistrem světa, z olympiády má zlato (1998 v Naganu) a bronz (2006 v Turíně).

autoři: Michal Jančařík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.