Játrová paštika s nakládanými nezralými kuličkami koriandru

Játrová paštika s nakládanými nezralými kuličkami koriandru

recept Jany Vlkové – propagátorky kytek k jídlu

Suroviny pro 6 porcí:

1 cibule
10 dg másla
0,5 kg drůbežích jater
100 ml červeného sladkého vína (portské)
250 ml smetany ke šlehání, 33%
1 lžička soli
0,5 lžičky mletého černého pepře
1 lžíce nakládaných semen koriandru
0,5 lžíce agaru
sušené květy slunečnice roční, zavinutky podvojné a česneku kýlnatého na ozdobu

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a opečeme ji do změknutí. Pak přidáme játra a opékáme několik minut, až ze všech stran zezlátnou.

Přilijeme portské, dobře promícháme a dusíme při velmi mírné teplotě asi 20 min. Několik kousků jater můžeme dát stranou a nasekat nadrobno. Zbytek směsi rozmixujeme se smetanou dohladka. Osolíme a opepříme.

Do směsi vmícháme kousky jatýrek a nakládaná semínka koriandru. Nalijeme do mělké misky nebo jiné vhodné nádoby a dáme přes noc vychladnout do lednice.

Čerstvá paštika je tekutá, v lednici ztuhne do příjemné konzistence. Druhý den rozpustíme agar podle návodu, v polovině rozmícháme sušené květy, směsí paštiku zalijeme, uhladíme a necháme chvilku ztuhnout.

Na závěr ještě přelijeme druhou vrstvou čirého agaru.

Podáváme s tmavým pečivem a dobrým těžším vínem.