Játrová paštika s nakládanými nezralými kuličkami koriandru
recept Jany Vlkové – propagátorky kytek k jídlu
Suroviny pro 6 porcí:
1 cibule
10 dg másla
0,5 kg drůbežích jater
100 ml červeného sladkého vína (portské)
250 ml smetany ke šlehání, 33%
1 lžička soli
0,5 lžičky mletého černého pepře
1 lžíce nakládaných semen koriandru
0,5 lžíce agaru
sušené květy slunečnice roční, zavinutky podvojné a česneku kýlnatého na ozdobu
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a opečeme ji do změknutí. Pak přidáme játra a opékáme několik minut, až ze všech stran zezlátnou.
Přilijeme portské, dobře promícháme a dusíme při velmi mírné teplotě asi 20 min. Několik kousků jater můžeme dát stranou a nasekat nadrobno. Zbytek směsi rozmixujeme se smetanou dohladka. Osolíme a opepříme.
Do směsi vmícháme kousky jatýrek a nakládaná semínka koriandru. Nalijeme do mělké misky nebo jiné vhodné nádoby a dáme přes noc vychladnout do lednice.
Čerstvá paštika je tekutá, v lednici ztuhne do příjemné konzistence. Druhý den rozpustíme agar podle návodu, v polovině rozmícháme sušené květy, směsí paštiku zalijeme, uhladíme a necháme chvilku ztuhnout.
Na závěr ještě přelijeme druhou vrstvou čirého agaru.
Podáváme s tmavým pečivem a dobrým těžším vínem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.