Je to obr, ale patří k nejobtížněji mapovatelným savcům

9. říjen 2022

Los evropský je největším volně žijícím živočichem v České republice. Dalo by se tedy předpokládat, že jeho monitoring je snadnou záležitostí, ale opak je pravdou. Sledovat losa na Šumavě je velmi složité.

Domovinou losa evropského na Šumavě je především její jižní část, tedy pravý břeh vodní nádrže Lipno, ale také oblast největšího rašeliniště v České republice, tedy Mrtvého luhu. Ten je svojí rozlohou a hlavně charakterem velmi podobným severským podmínkám Skandinávie nebo sibiřské tajgy, kde je los běžně se vyskytujícím druhem podobně, jako u nás třeba jelen. Losa evropského je možné spatřit, nebo spíše nalézt jeho stopy na západní části Šumavy.

„Máme záznamy od Klatovska, přes Hartmanicko, Prášilsko. Zatím bohužel nejsme schopni doložit, zda se jedná o ty samé kusy, které se vyskytují na pravé straně Lipna. Je to možné, ale může se také jednat o samostatnou mikropopulaci," vysvětluje zoolog Správy Národního parku Šumava Vladimír Dvořák.

Sběr trusu losa určeného k sekvenování DNA. Svatotomášsko 11.3.2021

K tomu potvrzení zda se jedná o zvířata z okolí Lipna, která na Prášilsku chodí pouze na výlety, nebo jestli je to druhá, samostatná populace, by nám měli pomoci kolegové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, konkrétně z oddělení genetického monitoringu, kteří provádějí rozbory DNA vzorků šumavských losů. V rámci této části monitoringu jsme ale teprve na začátku. Naopak klasický monitoring losů, tedy ta terénní část, je trochu dál.

„Los je nejobtížněji mapovatelný savec ze všech savců – byť je veliký, tak se velmi obtížně hledá. Monitoring, který mi provádíme, je standardní terénní práce, kdy se sledují terénní stopy. To znamená samotné stopy losa, monitorují se okusy, sbírá se trus, který se následně posílá na genetické sekvenování, instalují se fotopasti. V momentě, kdy pracovník narazí na sněhu na stopy losa, tak se po nich vydá a stopuje losa, dokud to jde, protože zrovna z těchto několikakilometrových stopování se o způsobu života losů dozvíme nejvíce," popisuje Vladimír Dvořák.

Podle dosavadních poznatků se na Šumavě odhadem pohybuje zhruba 20 losů. Monitoring tohoto velkého savce však pokračuje nadále a snad se brzy podaří tyto odhady zpřesnit.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio