Je radost, když něco vzkvétá pod rukama, zní z Lubů. Rodinný podnik navázal na místní tradici

30. září 2021

O svůj podnikatelský příběh, ve kterém se zručnost a zkušenosti přenáší z generace na generaci, se s námi podělili mistr houslař Tomáš Skála se svým synem Tomášem Skálou mladším. Staví ručně vytvořené nástroje v malé dílně v houslařském městečku Luby u Chebu.

Tomáš Skála starší a Tomáš Skála mladší jsou spojeni s houslařským rodem Sandnerů. „Již můj pradědeček byl mistr houslař, zrodil dcery a dva syny, kteří padli ve druhé světové válce. Generace se pak posouvala přes holky. Babička si našla dědu, se kterým měla tři dcery. Jednu z nich si našel můj tatínek, vyučený automechanik. Posléze zjistil, že houslařina není tak špatná věc a nechtěl být zamazaný od oleje. Naučil se výrobu hudebních nástrojů a mně jako druhorozenému synovi nezbylo nic jiného než se to naučit taky,“ řekl Tomáš Skála mladší. „Traduje se u nás, že za houslařinu můžou jenom ženský,“ dodal s úsměvem.

Přestože od malička asistoval tatínkovi a dědečkovi v dílně, chtěl zkusit také něco jiného: „Od malička mě to táhlo do dílny. Pak jsem ale vyrazil na sedm let do Prahy, kde jsem se naučil jiným řemeslům. Dělal jsem tak zvukařinu, rozvážel jídlo, sportoval. Pak přišla pandemie koronaviru, koncerty se zrušily a vrátil jsem se do Lubů.“

Co musí takový rodinný podnik splňovat, aby vytrval? „S tatínkem jsme si ze začátku sedli, já jsem ho přemlouval do rodinné firmy, protože je mistr houslař a vyrábí krásné nástroje. Říkal jsem, že v téhle době, kdy je to hůř nastavené finančně a lidé nechtějí nakupovat ty skvělé a drahé nástroje, že bychom měli slevit a jít do toho více po hlavě,“ prozradil Skála mladší.

Malá firma z Lubů dnes vyváží do několika zemí světa, práce tak mají stále dost. „Pracujeme v rodině u oběda, u večeře, stále. Naše ženy musí vždy vyhlásit pauzu, abychom nemluvili o práci,“ usmívá se mistr Tomáš Skála starší.

Právě ruční výroba hudebních nástrojů je pro obec Luby typická

„Je to region, kde se 500 let nedělá nic jiného než hudební nástroje. Oblast je známá po celém světě. Teď se nám stala ale nemilá věc. V roce 2020 zavřeli největší fabriku na výrobu hudebních nástrojů v Lubech. Je to velká rána pro městečko, protože tam zbývalo posledních 50 zaměstnanců, padlo to a má to insolvenční správce. Takže my jsme takový nástupce, chceme jen ve dvou, třech, čtyřech lidech dělat naší malou firmičku. V Lubech musíme hledat kořeny, a jelikož jedeme pátou generaci houslařského rodu, máme na čem stavět,“ uvedl Skála starší.

Hudební nástroje jsou jejich děti. „Člověk tomu dává život. Je radost, když něco vzkvétá pod rukama. Je vždycky krásné, když po tom člověku něco zůstane. Jak jsem říkal v předchozím bloku, jezdím s kapelou, to člověk dává jen zážitky, ale nic po něm nezůstane. V téhle práci po mně zůstane ten nástroj. Když se nezničí, může tu být 200 i 300 let,“ vysvětlil Skála mladší.

Umí na své nástroje zahrát? A jaké to je učit se řemeslu od svého tchána nebo tatínka? Nejen to si poslechněte v rozhovoru!

Spustit audio

Související