Je tu Advent. Řadu měst poprvé prozáří vánoční stromy

1. prosinec 2017

Podzim se s námi pomalu loučí a střídá ho předvánoční čas. Tento víkend zapálíme první svíčku na adventním věnci a většina měst a obcí na západě Čech poprvé rozsvítí své vánoční stromy.

Plzeňským vánočním stromem je letos třináct metrů vysoký smrk ztepilý, který pochází z místní části Skvrňany. Na náměstí Republiky se poprvé rozzáří v neděli v 18 hodin. Program na náměstí začne už v 16 hodin a až do 18. hodiny jsou připravená vystoupení několika plzeňských sborů a vánoční divadelní představení. Program uzavře koncert Spirituál Kvintetu.

Už dnes večer v 17 hodin se rozsvítí vánoční strom v Nýřanech u kostela svatého Prokopa a v 18 hodin na náměstí v Klatovech. Ještě předtím vystoupí pěvecký sbor Klatováček. V Rokycanech se vánoční strom poprvé rozzáří v sobotu v 17 hodin, ale už od 14 hodin tam budou zpívat rokycanské pěvecké sbory.

Domažlice ozdobili 15 metrů vysoký smrk

Domažlické náměstí bude letos zdobit vánoční smrk z městských lesů. Vedle kostela ho instalovali pracovníci technických služeb. „Strom pochází z blízkosti České Studánky, což je severovýchodní svah Čerchova, a je zhruba 15 metrů vysoký. Při kácení nedošlo k vůbec žádné škodě, protože tento strom vyrostl na trase bývalého ženijního zátarasu, což bylo zařízení před státní hranicí,“ popsal ředitel domažlických městských lesů, Jan Benda. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne v sobotu 2. prosince od 16 hodin. A pravený je pestrý kulturní program.

O první adventní neděli se poprvé rozsvítí vánoční světla také na vánočním stromě v Tachově, Dobřanech, Sušici, Přešticích, Chanovicích nebo Mirošově.

Zářit budou vánoční stromy také v Karlovarském kraji

V Chodově na Sokolovsku se vánoční výzdoba rozsvítí už dnes v 15:30. V sobotu v 17 hodin zažehnou svíce v Horním Slavkově. V neděli se rozzáří vánoční stromy v Sokolově na Starém náměstí ve 14 hodin, v Ostrově na Karlovarsku na Mírovém náměstí v 17 hodin, v Karlových Varech před Lázněmi V. ve tři čtvrtě na šest a v Aši na Poštovním náměstí v 18 hodin. V Chebu si s rozsvícením vánočního stromu pospíšili. Ten se rozzářil na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad už minulou sobotu.

autoři: čer , jik
Spustit audio