Je v Otavě perlorodka? Odborník zjistil odpověď

28. září 2017

Zlatonosná a perlorodá. I takové přívlastky si v minulosti vysloužila řeka Otava. A zatímco zlato se v ní stále vyskytuje, tak perlorodky se hledají velmi obtížně.

Škebli říční můžeme ve vodních tocích vidět poměrně běžně. S perlorodkami už se člověk nesetká tak snadno. V mnoha zemích Evropy je dokonce vyhynulá nebo velmi vzácná. V České republice se vyskytuje jen ve 12 lokalitách. Jednou z nich je právě řeka Otava.

Monitoring na řece provádí odborník Miroslav Böhm, kterému stačí k práci jen vysoké rybářské gumové kalhoty a dobrý zrak. „Perlorodky hledám pouze pohledem, protože viditelnost i světelné podmínky jsou poměrně dobré,“ popsal Böhm.

Jedním z ukazatelů čisté a kvalitní vody je například výskyt některých vodních živočichů. Takovým typickým zástupcem je Kamomil říční, který v Otavě žije. V takové vodě by podle Miroslava Böhma mohla přebývat i perlorodka.

Na výskyt perlorodek v Otavě se zaměřil monitoring Miroslava Böhma

Z desítek tisíc se stav perlorodek snížil na několik kusů

„Od 18. století až do roku 1944 se tady v Horažďovicích prováděly pravidelné výlovy perlorodek a samozřejmě se prohlížely k získání perel. Při posledním výlovu jich bylo prohlídnuto zhruba deset tisíc. V roce 1975 proběhlo poslední zjišťování stavu perlorodek, kde se uváděl výskyt přibližně několika set kusů. Dnes - v úseku zhruba 2 kilometrů - jsem zjistil poslední čtyři kusy. Konkrétní místo nálezu je poměrně peřejnaté, takže kromě těchto čtyř se tam může nalézat cca dalších deset, dvacet kusů, víc ale určitě ne. Perlorodky se v současnosti ve volné přírodě bohužel už přirozeně spíše nerozmnožují. Špatná kvalita vody, zanesená sinicemi či různými řasami, dále znemožňuje vývoj raného stádia perlorodky,“ vysvětlil Miroslav Böhm.

Pokud chceme v přírodě perlorodky zachovat, je podle Miroslava Böhma potřeba vymyslet optimální chov perlorodky. Což se zatím podle něj bohužel nepodařilo.

autoři: en , jik
Spustit audio