Je vám stále zima od nohou? Topný koberec vyřeší chlad a sníží výdaje za centrální topení

30. listopad 2019

Razantnější změny topného systému jsou nákladné a často je ani provést z nejrůznějších důvodů nelze. Řešením mohou být dílčí úpravy nebo doplňky. Velkou pomocí mohou být ale také topné koberce.

Topné koberce uvítají především ti, kteří nemají rádi pocit chladu od nohou. Tento typ koberců ale navíc může snížit výdaje za centrální topení. Podle Vladimíra Hulín-Mihalce ze společnosti TERKO-CZ s.r.o. ale topné koberce pomohou především v místech, kde není v podlaze dostatečná tepelná izolace.

Topný koberec od koberce standardního na první pohled nepoznáte. Funguje na jednoduchém principu vložení topné fólie mezi dva koberce, který vytvoří jakýsi sendvič, ze kterého vede elektrický kabel se zástrčkou do zásuvky. Jako doplněk je možné využít termoizolaci, která zvyšuje výkon o 10 %, a hydroizolaci do míst, kde hrozí zvýšená vlhkost nebo pocákání, například v blízkosti kuchyňské linky nebo v koupelně.

Přitopte si přesně v místě, kde pobýváte

Topným kobercem si můžete přitopit cíleně přesně v místech, kde déle pobýváte. Většinou se využívá jako doplněk v místnosti nad nevytápěnými sklepy nebo nad průjezdem, nebo pokud je na podlaze dlažba. Využití najdete v kancelářích nebo doma v koupelnách, u sedací soupravy, kuchyňské linky nebo pod pracovním stolem. Zkrátka všude tam, kde chcete mít kolem sebe teplo. Velmi záleží ale na velikosti topného koberce.

Topný koberec může být neustále zapnutý

Vhodně umístěné menší topné koberce mohou snížit celkové náklady na centrální topení. A pokud topný koberec položíte po celé ploše místnosti, při běžných zimních teplotách nebudete muset přitápět centrálním topením vůbec.

Topný koberec můžete mít zapnutý neustále

Topný koberec můžete mít zapnutý neustále, jeho spotřeba je přibližně 240 W na 1m2. Pokud máte v místnosti permanentně 18 °C, s topným kobercem si přitopíte až na 22 až 23 °C. Teplotu navíc můžete zvýšit přesně v místě, kde pobýváte. Z tohoto důvodu jsou topné koberce výhodné i pro zaměstnavatele, kteří tak mohou celkově ušetřit za topení a teplo tak koncentrovat pouze do míst, kde je potřeba přitopit.

Průměrná teplota samotných koberců během vytápění je 30 °C, s termoizolací 33 °C. Při plošném položení koberce po celé místnosti by koberec neměl mít teplotu vyšší než 35 °C. V žádném případě koberce nepřekrývejte. Tak jako u jiného topného tělesa, i u koberce musí být zajištěn odvod tepla.

Když teplo vyladíte do barev i designu vašeho interiéru

Vybrat si můžete z velké nabídky barev i z několika druhů materiálu a zcela tak topný koberec vyladit k vašemu interiéru. Údržby topného koberce se bát nemusíte. Je stejná jako u běžných koberců. Topný koberec můžete při čištění i namočit, ovšem v tom případně je nutné ho ještě před čištěním vytáhnout ze zásuvky a nechat volně vyschnout. Teprve pak ho můžete znovu používat dál.

Spustit audio