Jeden z nejmenších hradů v Česku najdete u Slatiňan. Kočičí hrádek byl pro skutečné prince

25. listopad 2020

V Pardubickém kraji bychom našli jeden z nejmenších hradů v Česku, ne-li dokonce ten vůbec nejmenší. Protože je hlavně pro děti. Řeč je o Kočičím hrádku u Slatiňan na Chrudimsku. Jde o zmenšený model hradu, který má ovšem co do činění se skutečnými malými princi a princeznami z rodu Auerspergů, nejslavnějších majitelů slatiňanského zámku.

Kočičí hrádek se nachází necelé dva kilometry od zámku. Vede k němu pohodlná cesta, na které uvidíte celou řadu zajímavostí a také informačních panelů. Nejoblíbenější trasa vede ze zámeckého parku, od dřevěné branky zvané „klapačka“. Kolem výběhů starokladrubských koní slatiňanského hřebčína se dostanete k romantické stavbě zvané Švýcárna. Je to přestavěná hájovna, která patřila knížecímu rodu Auerspergů.

Od Švýcárny, ze které je dnes Muzeum starokladrubského koně, je to ke Kočičímu hrádku lesem už jen kousek. Miniatura hradu je dobře vidět už z dálky, v posledních letech totiž v okolí hrádku padlo mnoho stromů zasažených kůrovcem.

Hrádek a knížecí rod Auerspergů

Romantický model hradu nechala na konci 19. století postavit kněžna Vilemína Auerspergová, a to hlavně pro zábavu svých pěti dětí. Přesné datum vzniku ale známé není. „Obvykle se uvádějí roky 1898 až 1901,“ vysvětluje kastelán zámku Slatiňany Jaroslav Bušta. „V jednom z dopisů malé princezny Charlotty Auerspergové, který psala svému otci, se dozvídáme, že v roce 1896 navštívila se svou francouzskou vychovatelkou Katzenburg u Chrudimi. Je zvláštní, že nepíše u Slatiňan, každopádně je to zajímavá informace. Takže hrádek bude pravděpodobně starší, než se dosud uvádělo,“ dodává kastelán.

Kočičí hrádek je postavený v duchu romantismu. Vznikl na křemencové skalce, takže pohled zdola mu dodává na majestátnosti. Jako materiál posloužily hlavně cihly. Hrádek je bíle omítnutý a v současné době je v dobrém stavu. Naposledy se opravoval v roce 2012. Zdi stavby, cimbuří i věže totiž vážně poničili vandalové. Město Slatiňany proto vyhlásilo veřejnou sbírku. Na opravu hrádku přispěli lidé ze všech koutů Česka.

Kočičí hrádek se nachází v památkové zóně Slatiňansko-Slavického areálu. Tuto část krajiny člověk citlivě přetvářel po staletí. V roce 1860 dostala polesí Slavice a Kochánovice oplocení a vznikla obora o ploše asi 1200 hektarů. Její okraj sahal až k zámeckému parku. V oboře se potom objevila řada romantických staveb a míst. Kromě Kočičího hrádku to byla například vyhlídka Na Chlumu nebo kopie tyrolského srubu u Kochánovických rybníků.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.