Jeden z prvních podpisů v nové pamětní knize města Plzně je prezidenta Miloše Zemana

14. březen 2015

Město Plzeň má po 20 letech novou pamětní knihu. Zapisují se do ní významné návštěvy a také držitelé městských ocenění. Kniha je vyrobená na zakázku, má koženou vazbu a listy z ručně zhotoveného papíru barvy slonové kosti.

Předchozí pamětní svazek z roku 1994 už zcela zaplnily stovky podpisů. V Archivu města Plzně jsou uloženy tři podobné knihy, které mapují návštěvy od roku 1950.

Vazba nové pamětní knihy je zhotovená z přírodní hověziny, uprostřed čelní desky je kovový reliéf, otisk historické pečetě města a rohy zdobí mosaz. Oba porevoluční svazky se podobají, nový má ale o 100 listů více.

Jako první se do knihy podepsaly osobnosti, které se účastnily lednového zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Minulý týden přibyl i podpis prezidenta Miloše Zemana, který byl na třídenní návštěvě Plzeňského kraje.

V plzeňském archivu jsou uloženy tři podobné pamětní knihy, které mapují návštěvy z let 1950 až 1955, 1960 až 1965 a 1965 až 1990. V předchozí knize je prvním záznamem zápis účastníků akce Den PEN klubu z roku 1994. Mezi nimi byli například i Václav Havel, Pavel Tigrid, Jiří Stránský a Tom Stoppard. Posledním podepsaným je z loňského listopadu předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Jak uvedla vedoucí oddělení protokolu kanceláře primátora Jana Švábková, do pamětní knihy se zapisují významné české i zahraniční osobnosti, jako jsou státní činitelé, diplomaté, osobnosti kulturního života a další, ale také občané, kteří obdrželi ocenění města.

autoři: Štěpánka Zýková , Lucie Sichingerová
Spustit audio