Jedlými plevely si podle Jany Vlkové můžeme i na podzim posílit imunitu
Autorka květinových kuchařek doporučuje natrhat si listy pampelišky lékařské a jí podobných jedlých rostlin.
„K pampelišce jsou příbuzné máchelky, těch je několik druhů. Ráda mám i škardu a prasetník. Všechny tyto rostliny jsou pampelišce velmi podobné a podobně i chutnají. Jsou to plevele, které v sobě mají hořké látky a ty organismus očišťují a posilují,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Radí konzumovat listy syrové, aby se zdraví prospěšný obsah zachoval v nezměněné podobě.
Podzimní salát s listy jedlých plevelů a drůbežím masem
Suroviny pro 4 osoby:
200 g pampeliškových listů (nebo listů výše uvedených rostlin)
na zálivku: sůl, pepř, hořčice, ocet, olej
200 g kuřecího masa
2 lžíce olivového oleje na smažení
100 g cukru krupice
3 lžíce octa na karamel
sůl, pepř
2 lžíce sezamových semínek (lze použít i nasekaná slunečnicová nebo dýňová semínka)
Postup:
Pampeliškové listy dobře omyjeme a nakrájíme na plátky.
Připravíme si zálivku: v octu rozmícháme hořčici, sůl a pepř. Přidáme olej a vyšleháme hladkou emulzi.
Listy dáme do mísy a svlažíme zálivkou. Necháme odpočinout a mezitím si připravíme kuře.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky.
V pánvi rozpálíme olej a kousky masa zprudka osmažíme. Jde to rychle, stačí 2 minuty. Osolíme a opepříme a dáme stranou.
Uděláme si hustý karamel z cukru a octa a kousky kuřete v něm obalíme. Posypeme trochou sezamu.
Přidáme na pampeliškový salát a ihned podáváme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.