Jedlými plevely si podle Jany Vlkové můžeme i na podzim posílit imunitu

17. září 2020

Autorka květinových kuchařek doporučuje natrhat si listy pampelišky lékařské a jí podobných jedlých rostlin.

„K pampelišce jsou příbuzné máchelky, těch je několik druhů. Ráda mám i škardu a prasetník. Všechny tyto rostliny jsou pampelišce velmi podobné a podobně i chutnají. Jsou to plevele, které v sobě mají hořké látky a ty organismus očišťují a posilují,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Radí konzumovat listy syrové, aby se zdraví prospěšný obsah zachoval v nezměněné podobě.

Podzimní salát s listy jedlých plevelů a drůbežím masem

Suroviny pro 4 osoby:

200 g pampeliškových listů (nebo listů výše uvedených rostlin)

na zálivku: sůl, pepř, hořčice, ocet, olej

200 g kuřecího masa

2 lžíce olivového oleje na smažení

100 g cukru krupice

3 lžíce octa na karamel

sůl, pepř

2 lžíce sezamových semínek (lze použít i nasekaná slunečnicová nebo dýňová semínka)


Postup:

Pampeliškové listy dobře omyjeme a nakrájíme na plátky.

Připravíme si zálivku: v octu rozmícháme hořčici, sůl a pepř. Přidáme olej a vyšleháme hladkou emulzi.

Listy dáme do mísy a svlažíme zálivkou. Necháme odpočinout a mezitím si připravíme kuře.

Kuřecí maso nakrájíme na kousky.

V pánvi rozpálíme olej a kousky masa zprudka osmažíme. Jde to rychle, stačí 2 minuty. Osolíme a opepříme a dáme stranou.

Uděláme si hustý karamel z cukru a octa a kousky kuřete v něm obalíme. Posypeme trochou sezamu.

Přidáme na pampeliškový salát a ihned podáváme.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio