Jednání ministra dopravy se starosty obcí o záměru výstavby gigafactory v Líních přineslo posun

7. leden 2023 14:00, aktualizováno

Obchvaty měst i obcí a také rychlejší dopravu – i to by získaly obce z okolí letiště v Líních u Plzně, pokud by areál ustoupil továrně na baterie koncernu Volkswagen. Poslední jednání ministra dopravy Martina Kupky se starosty okolních obcí přineslo nové informace i posun v diskuzi.

Jak zaznělo z úst Martina Kupky na setkání, které se konalo v Dobřanech, pokud se v Líních začne stavět továrna na baterie, musí být celá lokalita připravená, a to především co se týče silničního a železničního napojení průmyslové zóny. „U napojení samotné gigafactory se jeví jako schůdnější varianta na jih od Nové Vsi. V jednání je také urychlení přeložky silnice I/26 a přeložka silnice II/180,“ uvedl. Pokud by si ovšem Volkswagen vybral pro výstavbu nakonec jinou lokalitu, s největší pravděpodobností by se realizovala pouze příprava strategické přeložky I/26 D5 Stod, která by odvedla tranzitní dopravu z Líní, Zbůchu a dalších obcí.

Samotná průmyslová zóna by využívala především železniční spojení, a to díky vlečce a novému nádraží. Jak prozradil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, oživení zóny je součástí plánu modernizace a elektrifikace trati Plzeň–Domažlice.

Obyvatelé dotčené lokality jistě budou pozitivně kvitovat naději na naplnění základního strategického cíle obcí zmenšit průmyslovou zónu o cca 500 hektarů, tedy na celkovou rozlohu maximálně 200 hektarů. Toho by se dle starosty Dobřan Martina Sobotky mohlo podařit dosáhnout i v případě, že se zastaví práce na přípravě gigafactory.

Potěšeni by mohli být také letci – pokud přijdou o letiště v Líních, stát slíbil zajistit jim jiné. Zatím se připravují analýzy a vybírají se nejvhodnější varianty. Letci mají o případném novém letišti poměrně jasnou představu, mělo by být alespoň 1 400 metrů dlouhé a 30 metrů široké, s asfaltovým povrchem a osvětlením. Nutnou součástí by byl také hangár, v Líních je totiž aktuálně uskladněno 70 letadel.

Co se bude dít dál, momentálně závisí na rozhodnutí automobilky Volkswagen, zda v Líních skutečně začne stavět. Vedení koncernu své rozhodnutí odložilo o několik měsíců.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio