Jedno z nejznámějších poutních míst. To je Hauswaldská kaple

9. duben 2023

Víte, kterému místu v Národním parku Šumava se přezdívá Šumavské Lurdy? Je to Hauswaldská kaple nedaleko obce Srní. Zdejší pramen se pro své zázračné léčivé schopnosti stal v minulosti cílem mnoha poutníků, a proto byla v roce 1820 na místě postavena kaple.

Oltář Hauswaldské kaple

Místo Hauswaldské kaple je opředeno mnoha legendami. V písemných pramenech je popsán bezpočet zázraků, které se na tomto místě udály. Aby lidé dokázali svůj vděk tomuto zázračnému místu i možnosti věřit, postavili v roce 1820 první kapli a začaly se zde sloužit poutní mše.

V roce 1860 byla postavena větší kaple, která však měla špatnou pevnost a stabilitu. Třetí kaple byla postavena v roce 1902. Bohužel, stejně jako desítky dalších kostelů, stovek stavení na celé Šumavě, ani tato kaple nevydržela komunistickou nadvládu. Jak vzpomíná Václav Sklenář, předseda spolku Karel Klostermann – spisovatel Šumavy, v 80. letech se už díval pouze na ruiny kaple. „Na tu Hauswaldskou kapli jsem se šel podívat s mým přítelem Jožkou Strnadem, který byl na Šumavě od roku 1946. A ten mi vyprávěl o její slávě. Němci sem chodili procesím a pro ně to bylo posvátné místo. V roce 1958 byla kaple odstřelena. V podstatě byly zlikvidovány všechny chalupy, které byly na Zelené hoře, kaple to odnesla také.“

Jako zázrakem se přes silný výbuch zachránila soška Panny Marie Lurdské, která je dodnes jako relikvie uchována v srnském kostele. Je na místě se zeptat, proč se právě zde, událo tolik zázraků a proč zasvěcení k Panence Marii Lurdské? Celý prostor má pozitivní vyzařování energie. V blízkosti božích muk je údajně nejsilnější energetické místo. Zdejší pramen se pro své zázračné léčivé schopnosti stal cílem mnoha poutníků a tak se toto místo považuje za malé Šumavské Lurdy.

„Protože jsem si přečetl od Karla Klostermanna povídku Červené srdce, kde popisuje, jak lidé, kteří tam chodili, přinášeli různé dárky a on tam píše, že kdyby Šumava byla známější, tak více zázraků se událo u Hauswaldské kaple než v Lurdech, tak jsem si říkal, že to nemůžeme takhle nechat.“ A hned po roce 1990 pomalu vznikal projekt, který tyto Šumavské Lurdy opět přivedl k životu.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio