Jehněčí kolínko se špenátem z pelyňku černobýlu

Toto jídlo se dobře hodí na velikonoční stůl, můžete je vyzkoušet jako sváteční oběd. Nebojte se hořkosti pelyňku, výhonky jsou mladé a jemné, rostliny ještě nemají dostatek energie k tomu, aby vyráběly aromatické látky. Místo pelyňku lze použít kopřivy, také z nich je vynikající špenát.

Suroviny pro 4 osoby:

1 l červeného vína

4 jehněčí kolínka

3 lžíce oleje neutrální chuti i vůně (nikoli olivový)

sůl

mletý pepř

20 stroužků česneku (můžeme použít česnek viničný nebo kýlnatý)

Suroviny na „špenát“:

20 dkg výhonků pelyňku černobýlu

1 velká cibule

50 g másla

Postup:

Víno svaříme na polovinu.

Kolínka omyjeme, osušíme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo. Potom osolíme, v pekáčku podlijeme svařeným vínem, přidáme česnek a pečeme 4 hodiny při 120 °C.

Ke konci pečení si připravíme „špenát“:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle dozlatova. Pelyněk opereme, spaříme v horké vodě, osušíme a pokrájíme na větší kusy, aby zůstala zachována struktura rostliny. Dáme na cibulku, podle potřeby trochu podlijeme vodou a na mírném plameni dusíme asi 15 min.

Na nahřáté talíře aranžujeme „špenátová“ hnízdečka, do kterých vkládáme jehněčí kolínka. Můžeme ozdobit jarními jedlými květy, např. prvosenkami.