Jeho čerstvost poznáte tak, že pěkně křupne. Jak připravit zelený a bílý chřest?
Chřestová sezóna klepe na dveře. Jak v obchodě správně vybrat? Volte vždy pevný chřest, který se neohýbá a není namočený do vody. Zaručeně čerstvý chřest je takový, který se hned rozlomí a zřetelně křupne.
Mladý zelený chřest nemusíte loupat, stačí ho jen opláchnout a odstranit dřevnaté konce. Při vaření postupujte následovně: vařte ho ve slané vodě několik minut, dokud lehce nezměkne. Uvařený chřest doporučujeme ihned zchladit ledovou vodou, aby si zachoval jasně zelenou barvu.
Příprava bílého chřestu je náročnější, musí se řádně oloupat a ořezat alespoň tři centimetry z dolního konce. Vyžaduje delší vaření a do vody je dobré přidat pár kapek citrónové šťávy a kousek másla, to přebije případnou hořkost. Tuto zeleninu uchovávejte v lednici zabalenou do vlhké utěrky. Chřest se dá také zamrazit.
Související
-
Chřest na různé způsoby, sladké i slané
Vaření z chřestu je tématem Kuchařského čarování kulináře Petra Stupka. Bude vyprávět o svých gastronomických zážitcích ze slavností v Ivančicích.
-
Zapečený chřest se šunkou a sýrem
Sezóna chřestu začíná a na trzích se objevují svazky zelených a bílých výhonků. Připravte si lehký předkrm podle našeho receptu.
-
Chřest jako luxusní zboží. V Ivančicích byly největší plantáže chřestu v celém Rakousku-Uhersku
Vít Karas připomněl v Apetýtu slavnou historii pěstování chřestu na Ivančicku, kde se od 90. let minulého století pravidelně konají Slavnosti chřestu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.