Jelení hora je perlou u Přísečnické přehrady

20. prosinec 2022

Jelení hora se vypíná nad vodním dílem Přísečnice v Krušných horách nedaleko známého Klínovce. Vysoká je 993 metry. Ačkoliv některé zdroje uvádí výšku 994 podle geodetického bodu, který přesně udává 993,71 metrů v místě, kde leží obetonovaný kamenný hranol.

Na vrch se můžete vydat od hráze přísečnické přehrady, trasa vzhůru je nenáročná a stoupání pozvolné. Na vrcholu čeká na turisty fotografická lahůdka, nejdříve každý ocení vztyčený kříž a pak o pár metrů dále, úžasnou skalní vyhlídku, kde máte pohled na vodní dílo jako na dlani.

U vyhlídky najdete také vzpomínku na Krále Krušných hor. Pohled z hory je úchvatný za jakéhokoliv ročního období, snad vyjma husté mlhy, přezdívané tamními Marcebila. Jelení hora volně navazuje na linii Malého, Středního a Velkého Špičáku.

Přímo na vrchol hory vede žlutě značená turistická trasa, která je odbočkou z červeně značené trasy z Nové Vsi do Měděnce. Po severozápadním úbočí vede modře značená trasa z Vejprt přes Černý Potok a hráz přísečnické nádrže a na své si přijdou i cyklisté.

Spustit audio