Jeskyně Balcarka v Moravském krasu se chlubí mimořádně bohatou krápníkovou výzdobou

24. březen 2023

Balcarova skála jižně od Ostrova u Macochy ukrývá jednu z nejkrásnějších jeskyní Moravského krasu. Balcarka se pyšní mnohotvárnou krápníkovou výzdobou, labyrintem chodeb a propastí ve třech výškových úrovních i jedním z největších skalních dómů v oblasti. Je otevřená od jara do podzimu a nabízí i velké parkoviště a vybavené návštěvnické centrum.

Vznik jeskyně se datuje přibližně do období starších třetihor. Prostory vytvářelo erozivní působení vod potoka Lopače a Krasovského potoka. Jejich výmolná činnost a následné částečné zřícení stropů pak dalo vzniknout labyrintu dómů a chodeb v několika patrech.

Vstupní portál byl známý odnepaměti. Nicméně mužem, který v těchto místech objevil první podzemní prostory, byl místní zemědělec a poslanec Josef Šamalík. Pomocí virgule hledal cesty předpokládaných jeskyní. 16. června 1923 pronikl do prvních prostor pod zemí. V zimě téhož roku si povšiml roztátého sněhu na povrchu Balcarovy skály. S pomocníky pak uvolnil ucpávky a 22. února 1924 společně pronikli do dalších volných prostor. Poté následovala řada dalších objevů a jeskyně byla postupně zpřístupněna i pro veřejnost.

Přestože dělníci původně pojmenovali první objevenou malou jeskyni po Josefu Šamalíkovi, on sám ji nazval Popeluškou. Pro celý jeskynní systém, jak jej známe dnes, se ale vžilo pojmenování po majiteli pozemků nad jeskyní Balcarovi, o němž se mezi místními vyprávěla pověst, kterou dnes návštěvníkům rádi připomínají průvodci během prohlídek.

Symbolem Balcarky je zakřivený krápník

Jednotlivé krápníkové útvary i prostory dostaly názvy podle fantazie jejich objevitelů. Některé jeskyně Moravského krasu pak mají jako svůj symbol ty nejcharakterističtější krápníky. V případě jeskyně Balcarky je to zakřivený krápník zvaný Handžár. Jeho nezvykle zešikmený tvar způsobil jeskynní průvan, který vychyloval kapičky vody s obsahem vápence a krápník tak narostl do podivného tvaru, připomínající svým objevitelům tradiční ománskou dýku se zahnutou čepelí.

Balcarka je také oblíbeným zimovištěm netopýra velkého a v České republice kriticky ohroženého druhu vrápence malého. Jeho úbytek v přírodě je způsoben zejména rušením během hibernace, proto je jeskyně Balcarka od listopadu do konce února uzavřená. Během jara a podzimu je otevřeno každý den kromě pondělí. V letní sezóně je pak otevřeno denně. Časy prohlídek jsou uvedeny na webových stránkách jeskyně.

Prohlídková trasa je od roku 2009 moderně zrekonstruovaná, je dlouhá 720 metrů, a protože podzemní systém má tři patra, je nutno počítat s postupným překonáním celkem 300 schodů. Doba prohlídky je přibližně 45 minut. Uvnitř jeskyně je stálé klima o teplotě 7 až 8 stupňů Celsia a relativní vlhkosti 99 procent.

Pro návštěvníky je připraveno velké parkoviště i moderní návštěvnické centrum s občerstvením.

Spustit audio