Ještě dnes se mohou lidé zapojit do akce Fakultní pijavice. Ta se snaží rozšířit řady dárců krve

29. listopad 2018 09:13

Už jedenáctým rokem pomáhají studenti plzeňské lékařské fakulty získat nové dárce pro Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň. Akci s názvem Fakultní pijavice pořádá studentská organizace IFMSA Plzeň, což je česká pobočka International Federation of Medical Students Associations a jde o nezávislou mezinárodní organizaci studentů medicíny.

Budoucí lékaři vyzývají své kolegy, zaměstnance univerzity i veřejnost k darování krve. Dnes v určenou dobu bude v prostorách transfuzního oddělení připraven tým studentů, kteří zájemcům o darování krve pomohou překonat obtíže při prvním odběru, povzbudí je a zodpoví jim případné dotazy. Pro všechny dárce mají medici připraven malý dárek.

Studenti medicíny si dobře uvědomují, že krev je v řadě případů nenahraditelná a darování pár mililitrů může zachránit lidský život. Jejich cílem je proto přivést k odběrům co nejvíce svých kolegů mediků a zároveň upozornit veřejnost na to, že darovat krev je to nejsnadnější, co můžeme pro záchranu nemocných či jinak potřebných lidí udělat.

Dárců krve přibývá

„Výhodou pro dárce je, že si zároveň ověří svůj zdravotní stav, protože pouze zdravá a nezávadná krev může být darována," říká Pavel Vintrych ze studentské organizace IFMSA Plzeň. Rok od roku počet zájemců o dárcovství roste. Vloni například k odběru přišlo přes 50 dárců z řad studentů a zaměstnanců Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy. Dále pak studenti a zaměstnanci ze Západočeské univerzity a také dárci z řad široké veřejnosti.

Podmínkou odběru je dobrý zdravotní stav, věk 18 - 65 let, váha minimálně 50 kilogramů a uplynutí nejméně 4 týdnů po onemocnění chřipkou, očkování, vysazení antibiotik či alergické reakci.

Pro dárce je připravena také anketa, ve které odpovídají na otázky týkající se odběru. Organizátorům akce slouží anketa jako důležitá zpětná vazba a dárci se tak mohou zúčastnit slosování o zajímavou cenu.

Zájemci o dárcovství se nemusí předem registrovat, stačí dnes přijít do FN Plzeň- Bory v ulici 17. listopadu 12 na transfuzní oddělení od 7:00 do 11:30 hodin.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio