Ještě letos vzniknou v Plzeňském kraji čtyři nové přestupní terminály

12. srpen 2019 15:35

Lepší komfort a také přestup bez zmateného přebíhání z vlaku na autobus. I to mají cestujícím nabídnout už na podzim tohoto roku čtyři nové autobusové terminály.

Nové terminály vznikají v Přešticích, Blovicích, Nepomuku a Nýřanech. Dopravních uzlů je ale v Plzeňském kraji podstatně víc. Třeba v Klatovech nebo v Nezvěsticích. „Stojíme na současné autobusové zastávce u nádraží Českých drah v Nezvěsticích, je to zastávka pro jeden autobus, nová zastávka by měla být pro tři autobusy současně,“ popsal starosta Nezvěstic Lukáš Karkoš.

Inspirovali nás okolní obce

„Zastávka se posune asi o 20 až 30 metrů, prostory tady jsou, já jsem se osobně byl podívat na budovaných zastávkách ve Dvorci, v Blovicích a v Žihli, kde je přibližně stejně velká obec jako naše a není to tam megalomanské, což se mi líbí,“ vysvětlil starosta.

V příštím roce by se ho mohli nového dopravního terminálu dočkat cestující v Nezvěsticích

Místa na vybudování zastávek je v okolí vlakového nádraží v Nezvěsticích dostatek. „České dráhy mají připravené pozemky, které bychom odkoupili,“ řekl starosta. Cenu akce odhadl na 16 milionů korun, asi dvě třetiny chce financovat z evropských dotací a jedná s krajem. O stavbě by mělo rozhodnout zářijové zastupitelstvo.

I v Klatovech se autobusový terminál přiblíží k vlaku

K výrazným dopravním uzlům patří i Klatovy, i tam by mohl v budoucnu vzniknout nový autobusový terminál v bezprostřední blízkosti vlakového nádraží. Podle klatovského starosty Rudolfa Salvetra by šlo ale především o akci Plzeňského kraje. 

„Podíl města nebude možné pominout, bude se týkat zejména okolních úprav, ať už se jedná o chodníky nebo plochy zeleně,“ uvedl starosta. Pokud současní vlastníci, což jsou České dráhy a Správa železniční dopravní cesty, budou vstřícní a pozemky budou převedeny nebo prodány za příznivou cenu,“ doufal.

Prostřednictvím Správy a údržby silnic zadává Plzeňský kraj projektovou dokumentaci na budoucí klatovský terminál. S jeho výstavou by se mohlo začít v novém plánovacím období od roku 2021.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio