Ještě loni jsem uvažovala, zda není načase skončit, přiznává zlatá rychlobruslařka Martina Sáblíková

14. březen 2019

Nikdy prý nejezdila tak lehce a technicky dokonale. Alespoň to říká trenér Petr Novák. Ze šampionátu v Calgary si Martina Sáblíková odvezla světové rekordy a zlato z víceboje. „Světový titul je pro nejvšestrannějšího bruslaře světa. A s mou pětistovkou, která je hrozná, je neuvěřitelné, když se mi ve víceboji podaří získat jakoukoli placku,“ směje se rychlobruslařka v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Ještě v loňském roce ji přitom mnozí pomalu vyhazovali do „starého sportovního železa“. A otázky po své budoucnosti na dráze si kladla i samotná Martina Sáblíková. „Když sportovce při závodech bolí záda a koleno, když nemůže stoprocentně trénovat, pak si říká, že už by kariéru mohl ukončit. S tím se musí počítat,“ přiznává rychlobruslařka.

Čtěte takéSáblíková překonala druhý rekord během dvou dnů a slaví 20. zlato z mistrovství světa

Uplynulá sezona se přitom nevyvíjela úplně špatně. Získala druhé, třetí i páté místo na světovém poháru. „Ale když je člověk zvyklý si párkrát poslechnout hymnu, je to určitý sesun. Přicházejí mladší, dravější a zdravější. A bojovat s těmito holkami? To je znát,“ popisuje Martina Sáblíková.

Koleno a záda už nebolí

I v konkurenci mladších závodnic ale nakonec Martina Sáblíková mistrovství v Calgary zcela ovládla. A dařilo se jí i v Salt Lake City. Trenér Petr Novák se v téhle souvislosti nechal slyšet, že na letošních úspěších má svůj podíl i to, že se tým, v němž Martina trénuje, rozrostl. 

V minulé sezoně jsem přemýšlela, zda se na sport nevykašlat. Lidi kolem mě ale za mě bojují a nenechají mě.
Martina Sáblíková

„Jezdí s námi vždy jeden, nebo druhý doktor. Je to jistota, že když mě něco bolí nebo píchne, dokážou hned zasáhnout. Navíc jsou neustále pozitivně naladěni,“ popisuje rychlobruslařka. „Navíc k nám přišel i kondiční trenér, což je mimo jiné můj bývalý spolužák z gymplu. Pomohl mi s kolenem, pomáhá mi v posilovně… Koleno a záda mě přestaly bolet, což je alfa a omega všeho.“

Martina Sáblíková s Lucií Výbornou

Pomohla rodina i kolegové

I díky zlepšujícímu se zdravotnímu stavu se prý Martině Sáblíkové vrátila radost z rychlobruslení. Jde o obrovskou změnu k lepšímu. Ještě před pár měsíci totiž Martina Sáblíková své zdravotní problémy nesla velmi těžce. A tak dnes ze srdce děkuje nejen rodině a týmu, ale i přátelům, kteří ji v těžkých chvílích podrželi. Jmenuje přitom třeba Ester Ledeckou, Ondřeje Synka nebo Zdeňka Štybara.

„Jsou to velmi pozitivní lidé. Jsem ráda, že to mezi sportovci takhle funguje. A doufám, že vědí, že kdyby něco potřebovali, tak jsem tu pro ně i já.“

autoři: Lucie Výborná , als