Ještě ne všude, ale rostou. Houbařům nastávají dobré časy
Intenzivnější deště a ochlazení přispívají k regeneraci podhoubí a růstu hub. Podle mykologa Zdeňka Hájka se houbaři leckde radují z celé plejády letních i raně podzimních druhů hub.
„Čekal jsem to ale ještě o trochu lepší, zatím nejde o plošný výskyt hub. Jsou místa, kde vlezete do lesa a nasbíráte košík nebo dva hub. Pak popojdete o kus dál a není tam téměř nic,“ říká Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Z míst, kde houby rostou, lidé nosí zejména pravé hřiby. Hodně se vyskytují také křemenáče a dále holubinky, strakoše, klouzky, různé druhy muchomůrek a některé ryzce.
Objevily se už i první otravy po konzumaci jedovatých nebo nejedlých druhů
„Otravy zatím nejsou smrtelné, ale způsobily velmi nepříjemné žaludeční potíže. Víme o problémech po konzumaci hřibů kříšťů, zaznamenal jsem zprávu o lehké otravě z hřiba medotrpkého. Jedná se o tzv. barevný hřib a je mi záhadou, že přes výrazně hořkou chuť ho někteří dokážou sníst. Také kříšť je hořký. Potíže může vyvolat i hřib plavý,“ upozorňuje předseda plzeňského Mykologického klubu a doporučuje sbírat pouze hřiby „praváky“ s bílou dužninou.
Na které zajímavé nebo méně obvyklé druhy hub teď můžeme v lese narazit? Poslechněte si záznam houbařské poradny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.