Ještě nikdy jsem nezažil zneužití signálu SOS

22. říjen 2014

Dvě desetiletí se radioamatér Pavel Káčerek toulal jako radiodůstojník po oceánech. Slyšel při tom spoustu volání SOS. Poslední nouzovou výzvu ale zaznamenal ve svém obýváku v Nejdku na Karlovarsku. Přispěl tak k vyslání pátracího letounu.

Přijaté tísňové volání z Tichého oceánu před několika týdny je největší nevyřešená záhada, se kterou se Pavel Káčerek za 45 let vysedávání u profesionální nebo amatérské vysílačky setkal. Už nikdy se asi nedozví, jestli se člověk, který vysílal SOS, zachránil anebo ho pohltily vlny Pacifiku.

Bývalý námořník nechtěl nic podcenit a případ oznámil policii. Zpráva se dostala až do Japonska, které bylo nejblíž uvedené oblasti. Tamní Interpol pak okamžitě vyslal na uvedené místo pátrací tým. Ten ale nikoho nenašel.

I přesto obdržel nejdecký radioamatér od japonského velvyslanectví poděkování za spolupráci a lidský přístup.

Jak vzpomíná na období radiodůstojníka na moři? Jak je možné zachytit signál z tak velké vzdálenosti? Proč nedá dopustit na telegrafisty a podle čeho se volí volací znak?

Nejen na tyto otázky odpovídá nadšený radioamatér Pavel Káčerek z Nejdku. Celý rozhovor s moderátorem Radimem Jehlíkem si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio