Jestliže se Arriva nezlepší do 15. července, začnou padat pokuty

10. červenec 2020 09:35

Nový autobusový dopravce v Plzeňském kraji společnost Arriva má problémy. Ve středu nevyjelo 44 spojů, ve čtvrtek 35. Arrivě totiž chybí řidiči. Někteří jsou nemocní, další musí povinně odpočívat.

Nejkritičtější je situace na severním a jižním Plzeňsku. Pokud dnes lidé cestují do nebo z Kralovic, Žihle, Plas, Blovic, Pernarce nebo Nýřan, měli by se podívat na webové stránky Plzeňského organizátora veřejné dopravy (POVED), zda jejich spoj vůbec pojede. Důvody potíží jsou dva. Jednak nedostatek řidičů, způsobený velkou nemocností a nezvládnutá práce dispečerů v Plzni.

Vynechané spoje nejsou ale jediným problémem. Někteří řidiči údajně měli obavy z úplně nových typů autobusů, jiní z nových neznámých tras. Z toho plynou zpoždění. Navíc začal od 1. července platit revoluční tarif, který umožňuje použít na jízdu několika spoji jedinou jízdenku. Jenomže řidiči neumí vždy dobře používat odbavovací zařízení, jindy dochází k chybám a ke špatným kalkulacím cen.

Čtěte také

„Snažíme se s Arrivou denně jednat. Došlo k personálním změnám, zejména pro oblast Plzeňska. Byli nasazeni dva zkušení dispečeři ze Středočeského kraje,“ potvrdila Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED, který organizuje dopravu v Plzeňském kraji. Řidiči podle ní byli na směnách obsazováni tak, že se tzv. vyjezdili. To znamená, že museli mít povinné pauzy. Zapříčinilo to, že se některé spoje neodjely.

Arriva dopředu věděla, že Plzeňsko je specifické

Specifikem Plzeňska je silný autobusový provoz i o víkendu a tomu musí odpovídat rozložení turnusu řidičů. To včak není nic, co by Arriva dopředu nevěděla. „Dopravce o těchto anomáliích ví. Jízdní řády byly takto připraveny pro veřejnou zakázku už v roce 2018,“ řekl Martin Fencl, dopravní expert POVEDu.

„Ze 3 000 spojů jsme měli s několika problém. Proto v těchto dnech měníme organizaci práce a dispečerské řízení, aby k podobným potížím nedocházelo. Posilujeme také počty řidičů,“ sdělil mluvčí Arrivy Jan Holub.

„Chtěl bych se velmi omluvit všem cestujícím, kterým nepřijel jejich autobus. Ta změna dopravce a nový krajský tarif, je největší logistickou operací v ČR a bohužel se objevují problémy,“ dodal náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Pavel Čížek.

Arriva má na odstranění potíží už jen několik dnů. Od 15. července totiž bude za své případné chyby platit pokuty. „Do tohoto termínu se nebudou počítat výkony, které dopravce neodjel. Třeba za první měsíc je to 3,5 tisíce km, ale uvažujme tak, že je to v objemu 18 milionů kilometrů,“ doplnila Zdeňka Kmochová. Tu prý Arriva ujistila, že už o tomto víkendu vypraví všechny spoje přesně podle jízdního řádu.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související