Jídlo spojuje! Když cestuju, skončím vždycky na trhu nebo v restauracích, říká šéfkuchař Reger

25. duben 2023

Tomáš Reger vystudoval hotelovou školu v Brně a zkušenosti se rozhodl jet sbírat do zahraničí. Seychely, Kuvajt, Saúdská Arábie, Dánsko, Maroko, Velká Británie anebo Dubaj – tam všude zanechal stopy.

Působil několik let v kuchyních londýnských restaurací. Pak zamířil na dlouhá léta do Spojených arabských emirátů, kde začal otvírat restaurace na klíč. „Já jsem se do světa vypravil, abych se naučil. Takže jsem tam nešel s představou, že budu rozšiřovat českou kuchyni ve světě, ale naopak nasávat světové kuchyně a chutě.“

„Když cestuji, tak skončím na trhu nebo v místních restauracích. Jím na ulici, bavím se s lidmi, mám to rád,“ dodává šéfkuchař.

Čtěte také

Po návratu do Brna v centru města otevřel restauraci Element. „Ze světa jsem přivezl nejvíce své zkušenosti. Když žijete 19 let v zahraničí, tak sbíráte zážitky a nějakým způsobem vás to formuje. Když si pak otevřete vlastní restauraci, tak tam jsou ty vlivy vidět.“

A jak do svého kuchařského umění přivádí své děti? „Tím, že jsme žili v Emirátech a oni se tam narodili, tak nemají v jídle žádnou brzdu a nebojí se jídla. Rádi chodíme i do přírody, aby si tam mohli něco natrhat a sníst a aby věděli, odkud to jídlo je a neměli v tomto bariéry,“ dodává Reger, pro kterého byla velkou inspirací jeho babička.

Proč patří k jeho srdcovkám Emiráty? Jak se otvírají restaurace na klíč v takových destinacích jako je Teherán, Bejrút nebo Dubaj? Splnil si na cestách své kulinářské sny? A přijdou někdy momenty, kdy v kuchyni létají pánve? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související