Jihočeský hrad Landštejn stával svého času na území Rakouska. Silou se ho nikdy dobýt nepodařilo

17. září 2020

Impozantní pevnost s hranolovitou věží, nacházející se v pohraničních hvozdech. To je jihočeský hrad Landštejn. Respektive jeho zřícenina. U které by ovšem stačilo málo - jen zastřešit a doplnit patra - aby se dala znovu celá obývat. Na konci 18. století vyhořela po zásahu bleskem. Během posledních desetiletí ovšem nechátrá, jak by se u zříceniny dalo čekat, ale naopak ožívá.

Na historickou hranici Čech a Moravy je to od něj vzdušnou čarou jeden kilometr a do Dolních Rakous kilometry čtyři. Hrad Landštejn byl vystavěn na pomezí tří zemí, aby strážil hranici Čech a demonstroval moc českých králů.

O počátcích hradu se toho příliš neví. Faktem je, že jen pár set metrů od něj se nacházel starší a podstatně menší hrad Pomezí, který měl podobnou funkci jako Landštejn, ovšem byl spravován Rakušany. Hranice se ale ve středověku několikrát posouvala, zhruba sto let tak patřil Landštejn do Rakouska. Dnes jsou naopak skrovné zbytky hradu v Pomezí součástí České republiky.

Z rukou panovníka získali Landštejn ve druhé polovině 13. století Vítkovci. Jedna jejich větev se znakem stříbrné růže na červeném poli přijala podle hradu přídomek a jako páni z Landštejna se záhy stali jedním z nejmocnějších rodů v království. Viléma z Landštejna dokonce císař Karel IV. jmenoval purkrabím na Pražském hradě.

Jihočeský hrad Landštejn

Později se majiteli Landštejna stali Krajířové z Krajku, kteří hrad renesančně přestavěli. Od konce 16. století se začali na Landštejně střídat majitelé, hrad postupně chátral, a když ho nakonec zasáhl blesk a vyhořel, nenašel se už nikdo, kdo by ho opravil. Ruiny Landštejna dál zůstávaly v šlechtických rukách až do konce druhé světové války, kdy je vyvlastnil stát.

I když zřícenina Landštejna patří mezi poměrně dobře zdokumentované stavby, ukrývá ještě několik záhad, které čekají na objasnění. Před nedávnem byl například vyzvednut z hradní studny celý náklad kamenných dělových koulí, z nichž jedna byla označena dosud neznámou kamenickou značkou.

Landštejn je pro veřejnost otevřen od jara do podzimu, hned pod hradem se nachází velké parkoviště. K památce také směřují čtyři turistické trasy. Podrobné informace pro návštěvníky najdete na webových stránkách www.hrad-landstejn.cz.

autor: Filip Černý
Spustit audio