Jiráskovo náměstí v Plzni ožije oslavami státního svátku

27. říjen 2021 14:37, aktualizováno

Historická stopovačka, zábavný program pro děti i veřejná debata. To vše se na  28. října chystá na Jiráskově náměstí v Plzni. Série akcí zaměřených na obnovu tohoto prostoru se bude týkat minulosti i budoucnosti náměstí i celého obvodu Slovany.

Bohatým programem u příležitosti oslav výročí založení republiky zítra ožije Jiráskovo náměstí a přilehlá klášterní zahrada v Plzni. Připravena je například historická stopovačka, zábava pro děti, procházka náměstím, prohlídky klášterní zahrady, tvůrčí dílny i panelová debata. A také akce Postav si vlastní kašnu.

Program připravila Nadace Proměny Karla Komárka ve spolupráci s městem a organizací Post Bellum. „Proměnu Jiráskova náměstí dlouhodobě podporujeme, mimo jiné jsme na ni přispěli 25 miliony korun,“ prozradila ředitelka nadace Petra Lepková Melingerová. „S naším skvělým partnerem, organizací Post Bellum, jsme si připravili pro návštěvníky exkurzi do minulosti, v prostoru se budou promítat historické fotografie a pro děti je od 10 hodin připraveno divadelní představení a historická stopovačka,“ uvedla.

Součástí obnovy náměstí je hospodaření s vodou

Nadace plánuje mezi 11. a 12. hodinou na Jiráskově náměstí procházku, na níž interaktivní formou představí budoucí řešení vybraných prvků parku. Součást budoucího řešení tvoří také unikátní systém hospodaření s dešťovou vodou. „V nadaci dlouhodobě pracujeme na adaptačních programech, které jsou důležité pro udržitelnou budoucnost,“ vysvětlila Lepková Melingerová.

Dalším bodem programu bude akce Postav si vlastní kašnu. Během ní lidé dostanou možnost si složit vlastní kašnu z dětských dřevěných kostek, přičemž vše bude vymyšleno tak, aby kašna na fotografiích vypadala jako ve skutečné velikosti. „Kašny budou moci lidé ozdobit papírovými ornamenty,“ doplnila ředitelka nadace.

Velký výtvarný workshop i diskuze

Před Masarykovou základní školou bude umístěna velká kreslící plocha, kde budou moci lidé společně s umělkyní Adélou Součkovou tvořit a uctít tak osobnost známého cestovatele Miroslava Zikmunda, který tuto školu navštěvoval. Kromě toho se otevře veřejnosti zahrada kláštera Dominikánů, kterou bude provádět Alvarez Petr Kodeda. Uskuteční se zde dvě prohlídky s maximálním počtem dvaceti osob (je tedy dobré se předem registrovat), a to od 12 a 12:30 hodin.

Od 14:30 bude následovat debatní panel o životě na Jiráskově náměstí, kde vystoupí místní patriot Miroslav Anton, plzeňský architekt Petr Klíma, umělkyně Adéla Součková a projektová manažerka Nadace Proměny Karla Komárka Kristýna Kottová.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio