Jiří Suchánek: Kominík z Ostravy, který zachránil Plzeň

3. leden 2019

Vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze, byl ředitelem festivalu SOBOfest v rodné Sobotce, působil jako produkční na výstavě EXPO 2010 v Šanghaji a byl ředitelem Nadace OKD. Od listopadu 2013 je ředitelem obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015 a pracuje na projektu DEPO2015.

Ostrava je na tom kulturně velmi dobře. Měla velmi ambiciózní přihlášku. I po nevydařené soutěži jela dál.

Výstavní prostory DEPO2015

Z Ostravy, která se o titul EHMK také ucházela, do Plzně přišel jako krizový manažer, stal se třetím řádným ředitelem společnosti Plzeň 2015 (a pátým v celkovém pořadí). Dokázal Plzeň provést ostře sledovaným rokem, v němž se stala Evropským hlavním městem kultury, a na plzeňské kultuře se podílí dál.

DEPO2015 je jakousi kreativní zónou či dílnou. My se nebojíme ušpinit.

Aktuálně mohou lidé přijít do depa 360 dní v roce. Navštívit je možné řadu kreativních dílen – je to například kovářská výroba, svařování, sítotisk, děti s rodiči se mohou naučit vyrobit ptačí budku. Připravuje se interaktivní výstava „Za barokem“, která má představit baroko moderním způsobem. Bude to už čtvrtá interaktivní výstava z vlastní produkce.

„To, že jsou komunisti 30 let po revoluci na pozicích, kde rozhodují o budoucnosti téhle země, mě neskutečně štve.“

Zatímco celorepubliková politika je podle Jiřího Suchánka ve velké krizi, je na tom překvapivě slušně politika komunální, což je dobrá zpráva pro kulturu, o níž rozhodují především komunální politici.

autor: Jan Anderle
Spustit audio