Jízda na červenou se plzeňským řidičům prodraží

2. leden 2020 14:35

Někteří řidiči v Plzni si z červené na semaforu těžkou hlavu nedělají. Když se jim nechce brzdit, křižovatku projedou. Bohužel nejde o výjimky, což potvrdil nedávný výzkum plzeňského magistrátu. Město si proto na takové řidiče posvítí. Některé křižovatky bude kontrolovat trvale.

„Za dvě hodiny průměrně 13 – 15 řidičů projelo na červenou a 50 – 70 projelo na oranžovou,“ popsal výsledky listopadových kontrol na třech plzeňských křižovatkách Přemysl Švarc z plzeňského magistrátu.

Průjezd křižovatky na červenou zatím ani státní nebo městská policie systematicky nekontroluje. Přesto je možné podle zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Plzni Aleše Pavlíka určité statistky za rok 2019 zjistit: „Policisté řešili celkem 110 dopravních přestupků, které se týkaly jízdy na červenou. Z tohoto počtu bylo řešeno 88 přestupků přímo dopravními policisty v Plzni-městě.“

Jízda na červenou je podle expertů sice ne tak častým, ale o to nebezpečnějším přestupkem. Může totiž dojít ke střetu s člověkem, který silnici přechází. V Plzni je hned několik míst, kde k takovým kolizím poměrně často dochází. „Jsou to křižovatky Sady Pětatřicátníků – Solní, Americká – Klatovská a 17. listopadu – Sukova,“ vyjmenoval Aleš Pavlík.

Kamera vyfotí auto, registrační značku i řidiče

Vůbec nejhorší je situace na Karlovarské třídě pod Záhorskem, kde často přecházejí studenti z nedalekých vysokoškolských kolejí. A právě tam začne město všechny průjezdy na červenou monitorovat a také postihovat. Nejprve bude nutné křižovatku dovybavit. Náklady odhaduje Přemysl Švarc na 700 až 800 tisíc korun. „Bude zde samostatná kamera v každém jízdním pruhu před křižovatkou i za ní. Bude nezpochybnitelné, že auto na červenou projelo. Technologie je přenosná, takže budeme místa měnit ve spolupráci s Policií ČR,“ řekl Švarc.

O tom, že jsou na křižovatce kamery hlídající průjezd na červenou, se řidiči můžou, ale také nemusí dozvědět. Žádná upozorňující dopravní značka není nutná. V případě pilotní křižovatky Karlovarská – Bolevecká tam ale s největší pravděpodobností značka bude instalována. Pokuta za jízdu na červenou činí 2000 korun. Pilotní monitorování začne nejpozději v únoru.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio