Jízdárna Světce slaví 150 let a vstává z ruin

21. červen 2011

Monumentální jízdárna ve Světcích u Tachova slaví v těchto dnech 150 let od své dostavby. Opravy druhé největší jízdárny ve střední Evropě si vyžádaly už více než 65 milionů korun. Objekt, u něhož se kdysi uvažovalo dokonce o demolici, je po desetiletém úsilí kompletně staticky zajištěn, na řadu přichází úpravy interiérů. Na dokončení oprav chybí ale ještě zhruba 100 milionů korun.

V rozsáhlé budově se počítá se stylovou restaurací, výstavními prostory, větším a menším sálem, muzeem bylinkářství, šatnami pro umělce, klubovnou a bytem pro správce. Do objektu, který je nyní využíván pro koncerty, svatby a výstavy, se vejde 500 až 600 lidí.

Jízdárna je zatím otevírána na telefon infocentra, protože je pořád stavbou. Dlouhodobým záměrem je, aby byla jízdárna otevřena denně, kromě muzea se chystá i prohlídkový okruh.


Do budovy, která je v současné době využívána pro koncerty, svatby a výstavy, se vejde 500 až 600 lidí. 150.výročí vzniku jízdárny si ve Světcích připomenou dnes slavnostním večerem od 18 hodin.

Jízdárna ve Světcích u Tachova

Dříve dostávalo město peníze od ministerstva kultury z programu záchrany architektonického dědictví, ale po ukončení záchranných prací se na úpravách podílí nejvíce město. Statisíci korunami přispívá kraj, letos na obnovu fresek.

V roce 2000 ještě byla budova prakticky ruina na zřícení. Tenkrát o jeden hlas prošla záchrana oproti zboření. Technicky velmi promyšlená stavba, jež v sobě snoubí prvky průmyslové architektury a aristokratické vznešenosti, je cenná svou unikátností. Velkolepá budova vystavěná v novorománském slohu v letech 1858 až 1860 na přání generála Alfreda Windischgrätze má od loňska hotový návrh interiérů. Náklady včetně venkovního parkování a příjezdové cesty jsou aktuálně spočítány nejméně na 80 milionů korun.

Ke stavbě původně patřily hostinské pokoje, kovárna a stáje. Stavbou se rod Windischgrätzů velmi zadlužil. V roce 1945 jim majetek zabavil stát. Od té doby sloužila jako příležitostný sklad, poté ji využívala pohraniční stráž. V roce 1981 ji ministerstvo kultury vyřadilo ze seznamu kulturních památek, zapsalo ji tam znovu pod tlakem radnice v roce 1991. O pět let později ji armáda převedla městu za symbolickou cenu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio