Josef Fousek: Na Šumavě jsem začal psát. A naučil se kosit trávu

3. listopad 2021

Co Josefa Fouska spojuje s jihozápadem Čech? Babička, která žila v Plzni. Rok mládí strávený na Šumavě. A 10 let fejetonů, komentářů a zamyšlení Fouskův svět ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

Řada příspěvků Josefa Fouska pro plzeňský rozhlas vyšla v jeho knížkách. Celkem spisovatel, básník, textař, písničkář, humorista, cestovatel a fotograf vydal už 38 knih. „Dělím se o své myšlenky, o svůj strach i naději. Dívám se kolem sebe a život je tak bohatý, že nemůže dojít inspirace. Vždyť každý den je ten život jiný,“ vyznává se 82letý autor.

Josef Fousek

Psát začal v roce 1955 na Šumavě, kde se živil jako pastevec dobytka. Pro rebelského teenagera s duší romantického dobrodruha Josefa Fouska se tehdy na několik měsíců stala domovem obec Strážný. „Udělal jsem svůj první podvod, když jsem podepsal tatínka, abych se tam dostal. Ve Strážném jsem žil rok. Sekal jsem kosou trávu, pásl dobytek. Pochopil jsem, jak je to těžká práce. A krásná a svobodná,“ vzpomíná Josef Fousek.

Za své umění kosit trávu si po letech vysloužil obdiv Miloslava Šimka, se kterým od roku 1979 spolupracoval v divadle Semafor a posléze ještě v Divadle Jiřího Grossmanna. Šumavě vděčí i za své rané literární pokusy: „Našel jsem tam obrovskou pokoru. Ležel jsem na louce, já byl romantik od malička, psal jsem první poznámky, nevěděl jsem, že bych se tím někdy živil. Byl to dobrodružný život v kraji králů Šumavy.“

Ostatně celý život Josefa Fouska se dá označit jako nevšední. Kdo může říci, že např. poměrně úspěšně boxoval, patřil k jednomu z nejslavnějších českých ansámblů, přestál několik vážných zdravotních příhod a úrazů, otextoval písničky pro známé zpěváky a už 60 let je šťastně ženat? Josef Fousek ano. Diamantovou svatbu oslaví 11. listopadu a vzájemného láskyplného vztahu si považuje: „Doma mám přístav veliký a za to jsem rád. Mám kam se vracet po všech svých eskapádách.“

Manželka Jarmila je zároveň člověkem, který dříve než všichni ostatní čte díla i dílka Josefa Fouska. A byla to ona a jejich fenka stafordširského bulteriéra, kdo zapříčinil vznik knížky v pořadí 39. O čem bude? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio