Josef Hrubý: Paříž. Povídka o cestě šumavského hudebníka za výdělkem

10. březen 2023

Paříž – zářivé město světel, Mekka všech umělců. Jak zapůsobí na patnáctiletého šumavského muzikanta Josefa, který dosud nejel ani vlakem? Cesta za výdělkem ho přivádí do pařížského cirkusu Cassuli… Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Marek Mikulášek
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2016
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Básník Josef Hrubý vychází ze skutečných zážitků svého otce. Velké pařížské bulváry, omnibusy, pouliční kavárny, Louvre, Eiffelovka, ale také ženy a dívky s rudě namalovanými ústy a nalakovanými nehty – to vše se nesmazatelně zapsalo do jeho vzpomínek…

Povídka Paříž je jednou z mála prozaických prací Josefa Hrubého. V šedesátých letech působil jako ředitel Městské knihovny v Plzni a byl jedním ze zakládajících členů umělecké skupiny Červen 63. Kvůli angažovanosti při srpnových událostech v roce 1968 se jeho jméno ocitlo na indexu a následujících dvacet let nesměl oficiálně publikovat. Po Listopadu stál u zrodu Střediska západočeských spisovatelů nebo například plzeňské umělecké skupiny P 89. Za své mimořádné dílo čítající přes třicet vydaných básnických sbírek a desítky výtvarných koláží získal Josef Hrubý v průběhu let řadu ocenění, například Literu za poezii za sbírku Otylé ach (2011) nebo Uměleckou cenu města Plzně (2012). 

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.