Josef Kopta: Milostný kruh

17. únor 2020

Příběh mladého muže, milovníka zvířat. Celý jeho život se točí kolem krav, koní, psů nebo koček a s velkou vášní o tom všem hovoří. Zdálo by se, že tu není nic, co by ho z jeho idylky mohlo vytrhnout. Vše se ale změní, když mu tamější baron dá velmi neobvyklý úkol... Poslechněte si povídku českého spisovatele a novináře Josefa Kopty v nezaměnitelné interpretaci Vladimíra Brabce. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Josef Kopta se narodil v roce 1894 v tehdy ještě rakousko-uherských Libochovicích na břehu řeky Ohře. Vystudoval obchodní akademii a dlouhé roky byl zaměstnaný v oboru, vykonával práci v pojišťovně v Libochovicích, později dokonce v České průmyslové bance v Praze. S první světovou válkou ale přišla pro Koptu povinnost narukovat do armády, kde setrval až do roku 1925.

Tehdy začal fungovat jako redaktor Lidových novin a Národního osvobození. Díky dobré znalosti ruského jazyka také překládal texty. Později byl znám především jako publicista a autor skvělých a originálních próz, třeba i fejetonů a povídek.

České středohoří, odkud Kopta pocházel, bylo pro něj velkou inspirací. Rád ve svých textech popisoval známé a jemu také tak blízké konce země. Prostředí jeho próz je tedy většinou venkovské, dokáže také skvěle vystihnout atmosféru, jako bychom přímo cítili vůni trávy a sluneční svit.

Účinkuje: Vladimír Brabec

Režie: Vladimír Tomeš
Natočeno v roce 1997.

Spustit audio