Josef Winkler: Příběh o rakovině na mé levé tváři a Příběh o mém jménu na smutečním oznámení

13. únor 2021

Dvě autobiografické, fantazijně posunuté povídky současného rakouského spisovatele Josefa Winklera. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Dušan Sitek
Připravila: Alena Zemančíková
Překlad: Magdalena Štulcová
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2017

Josef Winkler (1953) patří mezi významné současné rakouské spisovatele, jejichž tvorba se inspiruje venkovem. V jeho případě však Korutany ve druhé polovině 20. století rozhodně nejsou žádná idyla. Winkler pochází z vesnice Kameringu, kde strávil dětství v kulturně i hospodářsky konzervativním až zaostalém prostředí jako dítě a mladík, kterému okolí nerozumělo. Brzy ho začali podmaňovat spisovatelé vymykající se společenským pravidlům své doby, existencialisté, prokletí umělci jako francouzský dramatik Jean Genet (kriminálně trestaný vyvrhel) nebo ruský židovský malíř Soutine.

Jeho tvorba je výrazně autobiografická, sám říká, že do sebe „nasává obrazy“, které pak tvoří základní stylistický kámen jeho textů. Z knihy Sdělovat skutečnost, jako by nebyla jsme vybrali dva texty, které jednak vypovídají o klíčových okamžicích Winklerova života, jednak dokládají jeho fascinaci smrtí, která je utkvělým motivem jeho díla.

Spustit audio