Jsme tady a žijeme, křičí do světa hrdinky inscenace Jednou hole, jednou na nože

Bravurní herecké výkony, černý humor i téma k zamyšlení nabízí hra Anity Augustin Jednou hole, jednou na nože. Tu má na svém repertoáru Divadlo J. K. Tyla v Plzni.

Jana Kubátová

Dynamická groteska vypráví o čtyřech postarších dámách, které čelí obvinění z napadení ministryně sociálních věcí. Diváci uvidí přední herečky plzeňského činoherního souboru – Janu Kubátovou, Moniku Švábovou a Apolenu Veldovou, které skvěle doplňuje hostující Veronika Janků. Další role ztvárňuje Matyáš Darnady.

Inscenace je uváděna na Malé scéně v režii Aminaty Keity. Scénu i kostýmy navrhl Michal Spratek. Hudba je dílem Štěpána Krtičky. Součástí inscenace jsou také filmové dotáčky.

Monika Švábová, Veronika Janků, Apolena Veldová, Matyáš Darnady

Režisérka Aminata Keita pochází z Havířova. Studovala divadelní a filmovou vědu na Univerzitě Palackého v Olomouci a režii činoherního divadla na DAMU. Během studia se spolužáky založila generační divadelní soubor Činohra 16-20. V Národním divadle Brno nazkoušela hru Ödöna von Horvátha Nikdo. Dále pak adaptaci novely Jana Procházky a filmu Karla Kachyni Kočár do Vídně ve spolupráci s Filharmonií Brno. V divadle Reduta nazkoušela Molièrova Amfitryona. Vlastní úpravu Brechtova Kavkazského křídového kruhu režírovala v Mahenově divadle. Nejnověji mohou diváci vidět její režii inscenace Feminista v Národním divadle Brno.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio