Jubilejní Arabfest nabídne kulinářské zážitky

3. duben 2019 07:20

V Plzni dnes začíná desátý ročník festivalu arabské kultury Arabfest. Nabídne velký sobotní program a šest kulinářských workshopů.

Festival nabídne pět dní plných arabské kultury, hudby, jídla a pití. Letošním tématem je jídlo ve všech významech a souvislostech, především v kontextu Blízkého východu. Novinkou programu je mezinárodní konference, věnovaná přednáškám, debatám, ale také ochutnávkám a kulinářským workshopům. Zúčastní se jí několik českých i zahraničních hostů, kteří se tématu jídla dlouhodobě věnují. Pozvání na akci přijali velvyslanci čtrnácti z jedenadvaceti zemí, kde je arabština úřední řečí.

Sobotní program bude podle organizátorů koncipován tak, aby oslovil i rodiny s dětmi. Návštěvníci budou objevovat arabskou kulturu na deseti scénách. Budou moci nakupovat na orientálních trzích nebo ochutnávat arabské pouliční speciality na Oriental Street Food Marketu v Depu 2015. Tam se také budou prezentovat arabská velvyslanectví, například Kuvajtu, Libanonu, Egypta, Iráku a dalších. Lidé se mohou zeptat na situaci v jednotlivých zemích a poradit se, kam jet na dovolenou. Zájemci se seznámí arabštinou a jejími dialekty, s tradičními řemesly a poslechnou si čtení povídek.

Festival nabídne šest kulinářských workshopů. Jeden z nich - Gril po arabskou - povede například kuchař Hugo Hromas, který ve svém projektu sbírá peníze pro neziskovou organizaci Lékaři bez hranic. Ukáže, jak se připravuje jídlo v tuniské poušti a jak se peče chleba v popelu. Na dalším workshopu se představí libanonská vegetariánská kuchyně. Součástí budou i filmy s tematikou jídla, například snímek, který vypráví o založení a počátcích cateringové firmy, poskytující práci a naději na lepší život ženám z uprchlického tábora v Libanonu.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová
Spustit audio