Jubilejní bahna přilákala desetitisíce diváků

24. červen 2019 10:00

Kolem padesáti tisíc diváků přijelo v sobotu do Brd na Den pozemního vojska Bahna. Do programu zapojilo čtrnáct set vojáků, policistů, hasičů nebo nadšenců z vojenských historických klubů. 

Do Strašic na Rokycansku se sjeli návštěvníci z celé republiky, konal se tady již třicátý Den pozemního vojska Bahna. Jedna z největších armádních akcí pro veřejnost lákala na přehlídky české a zahraniční vojenské techniky, ale také na dynamické bojové ukázky. Do programu na strašickém tankodromu se zapojilo čtrnáct set vojáků, policistů, hasičů nebo nadšenců z vojenských historických klubů. 

Diváky, které neodradilo ani vrtkavé počasí, tedy vedro i déšť, čekal pestrý program. Trval celkem šest hodin a nechyběly simulace dvou bitev z druhé světové války v Polsku a v Dukelském průsmyku. Ty připravila Nadace pozemního vojska a Muzea na demarkační linii v Rokycanech. Přímo na hlavním tankodromu lidé sledovali bojovou ukázku, do které se zapojila armáda s desítkami bojových strojů, jednalo se vlastně o simulaci střetu dvou armád.

Celá bahna vlastně slouží jako velké cvičení, armáda si vyzkouší bojové operace, stavbu tábora nebo dopravu a střežení zbraní. „Je tady zhruba 1 400 vojáků a kolem 400 kusů techniky. Předvádějí, jak vedou bojovou činnost a potom také logistické zabezpečení, střežení techniky, střežení věcí. To jsou věci, které normálně necvičí, takže se to využije,“ řekl velitel Pozemních sil AČR Josef Kopecký.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio