Jubilující zpěvačka Anna Kapicová z Postřekova

10. květen 2016

Zpěvačka a tanečnice Národopisného souboru Postřekov paní Anna Kapicová slaví významné životní jubileum. Její hlas dobře znají nejen na Chodsku, ale také posluchači Českého rozhlasu Plzeň, kde natočila celou řadu krásných hudebních snímků.

Anna Kapicová se narodila 11. května roku 1936 v Tlumačově, v rodině Blackých jako jedna z osmi dětí. Tam také chodila do školy, měšťanku pak navštěvovala v Domažlicích. Začala v Plzni studovat průmyslovku, ale rodinná situace nedovolovala její další studium a musela odejít vydělávat do kdyňských přádelen, kde pracovala celý život až do důchodu.

Protože od dětství měla ráda lidové písničky, chodila do tlumačovského národopisného souboru. A díky tomu také potkala svoji osudovou lásku - postřekovského zpěváka Jiřího Kapice.

Chodské písničky, které nestárnou…

Společně se svým manželem Jiřím byla Anna Kapicová více než 50 let členkou Národopisného souboru Postřekov. Dodnes ráda a často vzpomíná, jak s „Postřekovákama“ projeli a protancovali skoro celý svět.

Manželé Jiří a Anna Kapicovi ve studiu ČRo Plzeň

Kromě návštěv několika států Evropy se dostali v devadesátých letech až do Spojených států amerických. A na léta strávená v souboru nedá dopustit - při zájezdech a vystoupeních totiž nikdy nebyl nouze o skvělou zábavu.

Paní Anna Kapicová si v plné svěžesti a ještě plná energie užívá podzimu života. Práce na zahrádce je jejím potěšením a i při ní si dodnes ráda zazpívá chodské písničky, které natočila se svým manželem v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný zpěvačce Anně Kapicové!

autor: Josef Kuneš
Spustit audio